Türkçe dışında bir dilin konuşulmasını yasaklayan kaymakam, ilgili haberlere erişimi engelletti

Türkçe dışında bir dilin konuşulmasını yasaklayan kaymakam, ilgili haberlere erişimi engelletti

Dönemin Erzurum Tekman Kaymakamı Lütfullah Ün, devlet dairelerinde Türkçe dışında bir dilin konuşulmasını yasaklamasıyla ilgili çok sayıda tweet, haber ve PDF dosyası için sekiz yıl sonra erişim engeli kararı aldırttı. Engellenen içerikler arasında İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ilgili yasağa yer verdiği 2015 Yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu da yer alıyor.

ALİ SAFA KORKUT

2015-2016 yılları arasında Erzurum’un Tekman ilçesinin kaymakamlığını yapan ve 14 Ağustos 2015’te ilçedeki kamu kurumlarına gönderdiği bir yazıyla ilçedeki devlet dairelerinde Türkçe dışında herhangi bir dilde konuşulmasını yasaklayan Lütfullah Ün, konuyla ilgili 2015 yılına ait 37 içerik için sekiz yıl sonra erişim engeli kararı aldırdı. 

Olayı anlatan 32 tweet, üç haber ve bir Facebook gönderisinin yanı sıra İHD Diyarbakır Şubesi’nin internet sitesinde PDF formatında yüklü olan “İHD 2015 Yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu” da Ün’ün talebi sonrası Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 10 Nisan 2023 tarihli kararıyla erişime engellendi.

2015 yılında yaşanan hak ihlallerinin yer aldığı raporda, bir hak ihlali olarak Ün’ün Türkçe dışında bir dilin konuşulmasını yasaklamasına da yer verilmişti.

'Uymayan personel hakkında yasal işlem yapılacak'

Ün, elektronik imzayla gönderilen “Emir” konulu talimatnamesinde, "Kamu personellerinin kamuya ait alanlar içerisinde gerek kalmadıkça Türkçe dilinden başka bir dil konuşulmaması konusunda, kurum amirlerine gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve uymayan personel hakkında yasal işlem yapılacağının bilinmesi herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini rica ederim'' demişti.

'Burada insanların yüzde 99’u Kürtçe konuşuyor'

DBP ve HDP ilçe örgütleri, Ün’ün talimatının ardından bir basın açıklaması yapmış, “Burada yaşayan insanların yüzde 99’u kendi ana dilleri olan Kürtçeyi konuşmakta ve kendilerini böyle ifade edebilmektedir. Bu yasağı kabul etmiyor ve anadilimizi yaşamın her alanında özgürce kullanana kadar mücadelemizi devam ettireceğimizi belirtiriz” ifadeleriyle duruma tepki göstermişti. Açıklamada, Ün hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtilerek olayın peşininin bırakılmayacağı vurgulanmıştı.

'Personelin yazışmalarda resmi dil olarak Türkçeyi kullanmasını hatırlatmak istedik'

Yaşananların ardından Tekman Kaymakamlığı, kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen yazıda kamuda resmi dil Türkçe’nin kullanılması gerektiğinin hatırlatıldığı, Kürtçe veya herhangi bir dilin yasaklandığı yönünde bir uygulamanın olmadığını bildirdiği bir açıklama yayımlamıştı.

Açıklamada, “İlgili yazı kamu personelinin iletişim ve yazışmalarında Türkçe resmi dili kullanmasının hatırlatılması olup personelin kendi aralarında anlaşılabilir bir dil ve üslup ile konuşma gerekliliği vurgulanmıştır. İlgili yazılarımızdaki temel amaç budur.” dendi.