Dünya Sansür Gündemi (6 – 12 Kasım)

Dünya Sansür Gündemi (6 – 12 Kasım)

Görsel: Surfshark

RTÜK, DW'nin alternatif adreslerine de lisans istedi: Lisans alınmazsa erişim engellencek

RTÜK, Deutsche Welle’nin (DW), alternatif alan adları için de yayın lisansı alması gerektiğine karar verdi. Lisans başvurusu yapmazsa DW'nin güncel alan adlarına da erişim engeli getirilecek.

Article19’un Twitter hesabı kapatıldı

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin de partnerlerinden biri olan, ifade özgürlüğü üzerine çalışan uluslararası düşünce kuruluşu Article 19'un Twitter’daki Avrupa ve Orta Asya hesabı @article19europe, Twitter kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 7 Kasım’da askıya alındı. 

Hesap, 9 Kasım’da yeniden etkinleştirildi.

ABD’li temsilciden çağrı: “TikTok’u yasaklamanın zamanı geldi”

Temsilciler Meclisi komitesine liderlik eden Wisconsin Cumhuriyetçisi Mike Gallagher, 18-24 yaş arasındaki ABD’lilerin yüzde 51'i’nin Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail yönelik saldırılarında haklı olduğuna inandığını söyledi. Bu veriye dayanak olarak ise Harvard/Harris anketine gösteren Gallagher, gençlerin buna inanmasının sebebininse TikTok olduğunu belirtti.

Haberler için TikTok’u güvenerek takip eden ABD’li sayısının her geçen gün arttığını söyleyen ve 17 yaşından küçük her 10 ABD’liden 6’sının TikTok’a “bağlandığını” söyleyen Gallagher, TikTok’un bu kimselerin “beyinlerini yıkadığını” öne sürdü. 

Gallagher, TikTok’un bunu yapmasının sebebini ise “Çünkü TikTok, ABD’nin en önde gelen düşmanı, bizim çıkarlarımızı ya da değerlerimizi paylaşmayan Çin Komünist Partisi (ÇKP) tarafından kontrol ediliyor.” ifadesiyle açıkladı.

Gallagher, The Free Press’teki makalesini şu ifadelerle noktaladı:

“TikTok ve algoritmasının kontrolü Çin Komünist Partisinin elinde kaldığı sürece, ABD’lileri sansürlemeyi yabancı bir düşmana bırakıyoruz. Kongrenin harekete geçme zamanı geldi. TikTok'u yasaklamanın zamanı geldi.”

İsrail Meclisi, çevrimiçi içeriklere sansür getiren yasayı kabul etti

İsrail parlamentosu, “terör yanlısı” olarak tanımladığı çevrimiçi içeriklerin sansürlenmesini ve sorumlularını hapisle cezalandırılmasını öngören yasa değişikliğini kabul etti. Yasa tasarısına göre Hamas ve IŞİD'in yayımlarını takip edenler cezayla karşı karşıya kalacak.

İsrail basını sansür nedeniyle Gazze'de yaralanan askerlerin durumu hakkında konuşamıyor

İsrail ordusunun Gazze'ye karşı saldırıları sırasında askeri kayıplarını gizlediğine dair iddiaların ortasında İsrail'in Kanal 12 televizyonu muhabiri, ordunun sansürü nedeniyle hastaneye kaldırılan İsrailli askerlerin sayısı ve durumu hakkında bilgi veremeyeceğini söyledi.

İsrail'in Kanal 12 televizyonu tarafından yayınlanan görüntülerde, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Askalan kentindeki Barzilai Hastanesinden yayın yaptığı sırada İsrailli bir muhabir 7 Ekim'den sonra açıklanan sansür nedeniyle buraya getirilen askerlerin durumu hakkında bilgi veremeyeceğini dile getirdi.

İsrailli muhabir, "Barzilai Hastanesi önünden size aktardığımız tüm bilgilerin İsrail ordusunun sansürüne uğradığını söylemeliyiz. Buraya yaralı askerlerin geldiğini söyleyebiliriz ancak izin verilene kadar onlar hakkında konuşmaya iznimiz yok." ifadelerini kullandı.

İsrail ordusunun Askeri İstihbarat Müdürlüğüne bağlı Askeri Sansür Birimi, 26 Ekim'de basına gönderdiği mektupta, Gazze'ye ilişkin haberlere çeşitli yasaklar getirerek savaşın seyri ve ordunun faaliyetleriyle ilgili tüm haber ve görsellerin yayınlanmadan önce kendi "sansür birimine" gönderilmesini istemişti.