Dünya Sansür Gündemi (30 Ekim – 5 Kasım)

Dünya Sansür Gündemi (30 Ekim – 5 Kasım)

Uluslararası Af Örgütü: "Sosyal medyada Filistin sansürü var"

İngiltere merkezli Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), sosyal medya platformlarının Filistinlilerin haklarını savunan sosyal medya paylaşımlarına sansür uyguladığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, “Filistinliler ve Filistin haklarını savunanlar tarafından paylaşılan içeriklerin, sosyal medya platformları tarafından potansiyel olarak ayrımcı içerik denetimine tabi tutulduğuna dair endişe verici bildirimler bulunmaktadır” denildi.

Örgüt, açıklamasında ayrıca “Filistin haklarını savunanların içeriklerinin 'gölge yasaklama' olarak bilinen kısmi engelleme ve kaldırma bildirimlerinden endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Meta, Filistin yanlısı içerikleri sansürlüyor’

BBC İzleme servisi 7-25 Ekim tarihleri arasında İsrail ve Filistinlilere çoğunlukla X (eski adıyla Twitter) üzerinden destek veren etiketlerin hacmini ve erişimini inceledi.

İsrail’in Filistin’e yönelik artan saldırıları sonrası sosyal medyada yükselen ilgiyle birlikte sansür ve gölge yasak (bir kullanıcının bilgisi olmadan bir foruma girişinin engellenmesi ve gönderilerinin başkalarına gösterilmemesi) şikayetleri çoğaldı. Ancak bu tür olaylara ilişkin şikayetlerin çoğu bu tarih aralığında Meta ile sınırlıydı.

Facebook ve Instagram'ın sahibi olan şirket özellikle Filistin yanlısı duyguları ifade eden gönderilerle ilgili çok sayıda şikayete konu oldu.

Ancak Filistinlilere destek veren bazı sosyal medya kullanıcıları aynı zamanda İsrail yanlısı etiketler de kullandı.

Örneğin bazı hesaplar #IStandWithIsrael (İsrail'in yanındayım) etiketini kullanarak sınırlamaları aşmaya çalıştı. Bazı kullanıcılarsa etiketlerin yazılış biçimini değiştirerek engellemelerden kurtulmaya çalıştı.

İsrail basını: ‘Savcılık, sosyal medya şirketlerinden şiddete teşvik eden paylaşımları kaldırmalarını istedi’

İsrailli Ynet haber sitesi 30 Ekim'de, savcılığın sosyal medya şirketlerine "şiddete ve teröre teşvik" içeren paylaşımların kaldırılması yönünde binlerce talep ilettiğini bildirdi.

Ynet, savcılığın kaldırılmasını talep ettiği içeriklerin yüzde 58'inin Meta'da, yüzde 26'sının TikTok'ta, yüzde 10,5'inin X'te ve geri kalanının YouTube ve Telegram'da olduğunu aktardı.

Haberde, sosyal ağların, Hamas ile bağlantılı bulunan etiketlerin yanı sıra, kaldırılması talep edilen içeriğin yüzde 94'ünü kaldırdığı da belirtildi.

Diğer taraftan Filistinlilerin dijital haklarını izleyen ve savunan Arap Sosyal Medyayı Geliştirme Merkezi (7amleh), X'te kışkırtma içeren İbranice 19 bin adet nefret söylemi ve içerik vakası belgelediğini söyledi.

Grup ayrıca İsrail hükümetini, "Filistin söylemini sansürlemeleri ve İsrail politikalarını eleştiren sesleri susturmaları için sosyal medya şirketlerine baskı uygulamak amacıyla uluslararası duyarlılığı kötüye kullanmakla" suçladı.

7amleh, "Filistin içerikleri ve Filistinlilerin haklarını savunanlar sürekli olarak silinmeye ve kısıtlamalara maruz kalırken, yanlış ve yanıltıcı haberler de, kriz zamanlarında sıklıkla görüldüğü gibi, çevrimiçi platformlarda hızla yayılıyor" diye ekledi.

Meta'nın sosyal medyada Filistin içeriklerine uyguladığı sansür protesto edildi

Mark Zuckerberg ve Meta'nın ABD'deki sosyal medya platformlarında Filistin'le ilgili paylaşımlara uyguladığı sansür Kaliforniya'da protesto edildi. 3 Kasım Cuma günü Menlo Park'taki Meta genel merkezi önünde toplanan grup "Seni soykırımla suçluyoruz," yazılı pankartlar taşıdı. Protestocular, yaptıkları açıklamada ABD hükümetinin son eylemlerini kınayarak ABD'yi İsrail'e yardımı durdurmaya çağırdılar.