Dünya Sansür Gündemi (10 – 16 Nisan)

Dünya Sansür Gündemi (10 – 16 Nisan)

Çin, hükümet aleyhindeki yapay zeka içeriklerini sansürlemeye hazırlanıyor

Çin Siber Uzay İdaresi, ChatGPT vb. büyük dil modellerinin devlet gücünü alt üst ettiğine veya ülkenin komünist siyasi sisteminin devrilmesini savunduğuna inanılan içeriği yaymasını yasaklayan yönergelerde bulundu. Yayımlanan taslak yönergeler; Baidu, Alibaba ve diğer Çinli teknoloji devlerinin yeni yapay zeka araçlarını tanıtmasından hemen sonra duyuruldu. Yönergelerin yasalaşması durumunda Çin'de faaliyet göstermek isteyen yapay zeka geliştiricilerinin ürünleri, yayımlanmadan önce bir devlet güvenlik incelemesine tabi tutulacak ve yapay zeka tarafından üretilen tüm içerikler açıkça işaretlenecek.

Türkmenistan’da erişime engellenen alan adı sayısı 122 bini geçti

Türkmenistan’da bilgisayar bilimcilerinden oluşan bir ekip, ülkedeki internet sansürünün hangi noktada olduğunu tespit etmek için geniş kapsamlı bir araştırma yaptı. 2021-2022 yılları arasında 15 milyondan fazla alanı tarayan ekip, halihazırda 122 binden fazla alan adının ülkede erişime engelli olduğunu tespit etti.

Teknoloji devlerinden Hindistan hükümetinin yeni düzenlemesine tepki

Hindistan hükümeti, kısa bir süre önce ülkedeki bilgi teknolojileri kurallarını güncelleyerek Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarının hükümetin iş ilişkileri hakkında yanlış veya yanıltıcı bilgiler yayımlamasını, paylaşmasını veya barındırmasını yasakladı. Yeni düzenlemelere göre, bu firmalar iddiaları doğrulamak için Yeni Delhi'nin kendi bilgi kontrol birimine güvenmek zorunda. Yapılan değişikliğin ardından Facebook, Twitter, Google, Apple ve Amazon gibi teknoloji devlerini temsil eden Asya İnternet Koalisyonu (AIC), Hindistan'daki bilgi teknolojileri kurallarında yapılan son değişiklikle ilgili endişelerini dile getirdi ve değişikliklerin yerel yönetime yeterli prosedür önlemleri uygulamadan kapsamlı içerik kaldırma yetkisi verdiğini söyledi.  10 Nisan Pazartesi günü bir açıklama yapan AIC İdari Müdürü Jeff Paine, “Değişiklikler, insanların bilgiye erişim konusundaki temel haklarını korumak için yeterli usul güvencelerinden yoksun. Açık bir tanım yapmadan veya net kontroller ve dengeler sağlamadan devlet işlerini doğrulamak için tek kaynak olarak Basın Bilgilendirme Bürosu gibi bir devlet kurumuna güvenmek yasanın uygulanması sırasında kötüye kullanıma yol açabilir ve bu da basın özgürlüğünü derinden ihlal eder” dedi.

Almanya, ChatGPT’yi yasaklayabilir

OpenAI tarafından geliştirilen yapay zekâya dayalı sohbet robotu ChatGPT’nin kişisel veri kurallarını ihlâl ettiği gerekçesiyle İtalya’da engellenmesinin ardından Almanya’dan da benzer bir açıklama geldi. Alman Hükümetinin Federal Veri Koruma ve Bilgi Özgürlüğü Komiseri Ulrich Kelber, Handelsblatt gazetesine yaptığı açıklamada Almanya'nın veri güvenliği endişeleri nedeniyle ChatGPT'yi engelleyerek İtalya'nın izinden gidebileceğini vurguladı.

ABD, TikTok’u ülkede yasaklamaya hazırlanıyor

ABD hükümeti, 150 milyondan fazla Amerikalı tarafından kullanılan popüler video paylaşım platformu TikTok'u yasaklamayı sesli olarak tartışmaya devam ediyor. Yetkililer, TikTok'un ana şirketi ByteDance’ın Çin hükümeti ile olan bağlarını işaret ederek bunun bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu söylüyor.