Avrupa Konseyi'nden Türkiye kararı: 'İnternet sitelerine uygulanan erişim engellerine dair tüm bilgileri paylaşın'

Avrupa Konseyi'nden Türkiye kararı: 'İnternet sitelerine uygulanan erişim engellerine dair tüm bilgileri paylaşın'

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türk yetkililerden son üç yıl içerisinde internet siteleri için alınan erişim engeli kararları ve bunların sayılarına ilişkin tüm bilgileri paylaşmalarını istedi. Komite bunun için Türkiye’ye 2024'ün Aralık ayına kadar süre verdi.

ALİ SAFA KORKUT

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını uygulamakla görevli bakan yardımcıları toplantısı 5-7 Aralık’ta gerçekleşti. Osman Kavala ve diğer birçok önemli AİHM davasının uygulanmasını değerlendiren komite, Türkiye’de internet yasakları ile ilgili Ahmet Yıldırım grubu davasını da görüştü.

Davanın, internet sitelerinin toptan erişime engellenmesine izin veren yasalar nedeniyle başvuranların ifade özgürlüğü hakkının ihlal edilmesi hakkında olduğunu hatırlatan komite, erişim engeli getirilen alan adları hakkında Türkiye’den bilgi talep etti.

‘Alınan erişim engeli kararlarına ilişkin tüm bilgileri paylaşın’

Komite, Türk yetkililerin son üç yılda 5651 sayılı kanunun 8’inci maddesi dayanak gösterilerek alan adları için alınan erişim engelli kararları hakkında istatistiksel ve detaylı bilgi paylaşmasını istedi:

“Yetkilileri, son üç yıl içerisinde tüm internet sitelerine erişimin engellenmesi yönünde alınan kararların sayısına ilişkin genel eğilimleri gösteren istatistiki veya diğer mevcut bilgileri, Aralık 2024 sonuna kadar başka örnek kararlarla birlikte paylaşmaya davet ediyoruz.”

Komite, “tüm internet siteleri” ifadesiyle erişim engeline konu olan içerikten ziyade direkt olarak internet sitesinin kendisini, yani alan adının engellenmesini kastetti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Milletvekilleri, mevcut davalar için başka bireysel tedbirlere gerek olmadığını söyledi. Milletvekilleri, buna gerekçe olarak da başvuranların işlettikleri siteleri barındıran Google ve YouTube'a uygulanan erişim engelinin kaldırılmış olmasını gösterdi.

‘AYM’nin yaklaşımını memnuniyetle karşıladık’

Anayasa Mahkemesi'nin 5651 sayılı kanunun uygulanmasında sözleşmeye uygun kriterleri benimseyen ve erişimin toptan engellenmesine ilişkin benzer başvuruların Avrupa Mahkemesi'ne götürülmesine çok az alan bırakan tutarlı yaklaşımını bir kez daha memnuniyetle karşıladık.

Free Web Turkey, Bakanlar Komitesi’nden internet yasaklarıyla ilgili verileri talep etmesini istemişti

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) ile Free Web Turkey, Ahmet Yıldırım Grubu davası hakkında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne Ekim 2023’te bir bildirim yapmıştı. Bildirimde Türkiye’nin, direkt olarak alan adlarını, özellikle de muhalif yayımcıların alan adlarını yasaklayarak ifade özgürlüğünü ihlal ettiği belirtilmiş ve Türkiye’nin internet yasakları ile ilgili verileri paylaşması talep edilmişti.

Türki̇ye'ni̇n Avrupa Konseyi̇ nezdi̇ndeki̇ dai̇mi̇ temsi̇lci̇li̇ği̇ ise MLSA ve Free Web Turkey’nin bu bildirimine yalnızca Ekşi Sözlük örneği üzerinden yanıt vermişti. Yanıtta, sözlüğe VPN ve benzeri uygulamalar aracılığıyla erişilebildiğini, bu nedenle sözlüğe erişimin önünde bir engel olmadığı söylenmişti.