Türkiye'den MLSA ve Free Web Turkey'e yanıt: 'Ekşi Sözlük yeni bir alan adıyla yayım yapıyor, bu nedenle erişiminde bir engel yok'

Türkiye'den MLSA ve Free Web Turkey'e yanıt: 'Ekşi Sözlük yeni bir alan adıyla yayım yapıyor, bu nedenle erişiminde bir engel yok'

Türkiye, MLSA ve Free Web Turkey’nin internet sansürü hakkında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne yaptığı bildirime yanıt verdi. Ekşi Sözlük’ün erişilemez olduğunu reddeden Türkiye, “Sözlük, eksisozluk1923.com üzerinden yayım yapıyor ve bazı uygulamalar kullanılarak da erişilebiliyor.” dedi. Türkiye, bu sebeple bilgiye erişim hakkının da etkilenmediğini kaydetti.

ALİ SAFA KORKUT

Türki̇ye'ni̇n Avrupa Konseyi̇ nezdi̇ndeki̇ dai̇mi̇ temsi̇lci̇li̇ği̇, MLSA ve Free Web Turkey’nin Ahmet Yıldırım grubu davaları kapsamında Türkiye’deki internet sansürü hakkında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne yaptığı 9.2. bildirimine yanıt verdi.

MLSA ve Free Web Turkey, “Türkiye, erişim engellemelerini muhalif siteler ile Kürt medyasını susturmak için kullanıyor” diyerek Deutsche Welle, ETHA, Xwebun vb. gazeteler ile Ekşi Sözlük, OnlyFans ve Jiangzaitoon gibi sitelerin erişime engelli olduğunu örnek göstermesine rağmen Türkiye, sadece Ekşi Sözlük özelinde bir savunma yaptı.

Yanıtta Ekşi Sözlük’ün, 6 Şubat’taki depremler sırasında yapılan bazı paylaşımların “arama kurtarma faaliyetleri ile yardım çabalarını olumsuz etkileyebileceği” gerekçesiyle engellendiği belirtildi. 

Cevap metninde, sözlükte depremle ilgili ‘sayısız’ yanıltıcı bilgi paylaşıldığı ve bunun toplumsal kaosa neden olabileceği belirtildi ve bu nedenle de erişim engelinin orantılı bir karar olduğu kaydedildi.

‘Bazı uygulamalar kullanılarak da sözlüğe erişilebiliyor’

Ancak Türkiye, eksisozluk.com’un erişime engellenmesine rağmen Ekşi Sözlük’ün eksisozluk1923.com alan adı üzerinden yayım yapmaya devam ettiğini, yani hâlâ erişilebilir olduğunu ve dolayısıyla da sözlüğe erişimin önünde bir engel olmadığını ifade etti.

Türkiye, halihazırda sözlüğe erişilebildiğini ispatlamak için bununla da yetinmedi ve şöyle dedi:

“Ayrıca, web sitesine App Store ve Play Store gibi platformlardan indirilen uygulamalar aracılığıyla da erişilebilir. Bu bağlamda, yetkililer web sitesinin erişilemez olmadığını ve bu nedenle bilgiye erişim hakkının pratikte etkilendiğinin söylenemeyeceğini belirtmek ister.”

Ancak bu ifadeyle işaret edilenin VPN veya benzeri mi yoksa başka uygulamalar mı olduğu net bir şekilde belirtilmedi.

Türkiye, bu nedenlerle Ekşi Sözlük'e erişimi engelleme kararının Ahmet Yıldırım davaları grubunda verilen erişimi engelleme kararıyla farklı olduğunu söyledi.

9.2. Bildirimi nedir?

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (AİHS) taraf olan ülkeler, AİHM tarafından verilen kararları uygulamayı taahhüt etse de uygulamanın gereğince yapılıp yapılmadığı Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından denetlenir. Bakanlar Komitesi bu denetim faaliyetini yürütürken farklı kesimlerin söz konusu davalar ile ilgili görüşlerini de dikkate alır.

İhlal kararlarının yerine getirilip getirilmediğinin tespiti bakımından ilgili sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerileri de önem taşımaktadır.