AYM, Artı Gerçek'te yayımlanan "Karakoldan 'Havan Mermisi' yanıtı: Deneme amaçlı biz atıyoruz" başlıklı haberin erişime engellenmesinin ifade ve basın özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti. Karar yeniden yargılama için Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğine gönderildi.
Anayasa Mahkemesi, (AYM) Artı Gerçek'te yayımlanan "Karakoldan 'Havan Mermisi' yanıtı: Deneme amaçlı biz atıyoruz" başlıklı habere erişim engeli getirilmesine yapılan itirazı karara bağladı. Mahkeme, erişim engelinin Anayasa'nın 26'ncı ve 28'inci maddelerince güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüğünü ihlal ettiğini oy çokluğuyla kabul etti.
15 Ekim 2019'da Artı Gerçek'te yayımlanan "Karakoldan 'havan mermisi' yanıtı: Deneme amaçlı biz atıyoruz" başlıklı haber, Emniyet Genel Müdürlüğünün talebi üzerine 17 Ekim 2019’da Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimliğinin kararıyla erişime engellendi. Artı Gerçek, "Milli güvenlik ve kamu düzenini korunması" gerekçesiyle verilen karara itiraz etsen bu itirazlar sonuçsuz kaldı. Gazete, bunun üzerine ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasıyla 5 Aralık 2019'da AYM'ye başvurdu.
Bakanlık ortamı işaret etti, yasağı savundu
İtirazın ardından mahkeme, Adalet Bakanlığının görüşüne başvurdu. Bakanlık, erişimin engellenmesi ve içeriğin yayından çıkarılması kararları verilebilmesi için içeriğin suç teşkil etmesi gerekmediği, internet ve sosyal medya yoluyla yapılan hukuka aykırı fiillere karşı 5651 sayılı Kanun gereğince verilen erişimin engellenmesi ve/veya içeriğin yayından çıkarılması kararlarının etkin bir hukuki yol sağladığı belirtti.
Bakanlık ayrıca, haber için propaganda ve dezenformasyon faaliyetlerinin yoğun şekilde yürütüldüğü bir ortamda verildiği, devlet kurumlarının hedef alındığını savunarak idare ve derece mahkemeleri kararlarının ilgili ve yeterli gerekçeler içerip içermediği hususu değerlendirilirken bu tespit ve değerlendirmelerin dikkate alınması gerektiğini aktardı.
AYM, 'ihlal' kararı verdi
İtirazı değerlendiren Anayasa Mahkemesi, 14.09.2023 tarihli kararında Anayasa'nın 26'ncı ve 28'inci maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verdi. Karar oy çokluğuyla alındı.
Mahkeme, kararı ifade ve basın özgürlüklerinin ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğine gönderirken tazminat talebini ise reddetti.