Sansür Gündemi (13 – 19 Şubat)

Sansür Gündemi (13 – 19 Şubat)
Sizin için derlediğimiz erişim engelleri listesini ve sansüre ilişkin haberleri aşağıda bulabilirsiniz.

Dezenformasyon Yasası kapsamında hakkında soruşturma başlatılan Oğuzhan Uğur ifade verdi

Deprem hakkındaki sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında Dezenformasyon Yasası kapsamında soruşturma açılan Oğuzhan Uğur, ifade verdi.

BTK, dolandırıcılık amaçlı açılan siteleri erişime engelliyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), depremin hemen ardından, depremzedeler için yardım topladıkları iddiasıyla dolandırıcılık amaçlı açıldığı tespit edilen onlarca web sitesini erişime engelliyor. Sitelerin alan adı ve hostingleri, Türkiye’den satın alınmış durumda.

Bilal Erdoğan ve arkadaşıyla ilgili haberlere sansür

İzmir'de yapılacak rüzgar enerji santrali ihalesinin, Bilal Erdoğan'ın Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden arkadaşının sahibi olduğu şirkete verilmesiyle ilgili dokuz içerik, İstanbul Anadolu 6. Sulh Ceza Hakimliğinin 2 Şubat tarihli kararıyla erişime engellendi.

İstanbul Başsavcılığına: DroneCell reklamının neden her yerden silindiği araştırılmalı

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Veysel Ok, 10 Şubat’ta depremlerin etkilediği bölgelerde hizmetlerinde sorunlar yaşanan GSM operatörleri ile sosyal medya erişimi kısıtlayan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri hakkında “görevi kötüye kullanma”, “haberleşmenin engellenmesi”, “bilinçli taksirle öldürme” ve “bilinçli taksirle yaralama” yönünden suç duyurusunda bulunmuştu.  MLSA avukatları, GSM operatörleri ve Bilişim ve Teknoloji Kurumu (BTK) yetkilileri hakkında yaptıkları suç duyurusunda savcılığa ek beyan sundu. Avukatlar, Turkcell’in afet zamanlarında kullanılabilir diyerek reklamını yaptığı DroneCell ile ilgili reklamın neden her yerden silindiğinin araştırılmasını, sundukları tanıkların dinlenmesini ve tespit edilecek şüpheliler hakkında kaçma ihtimalleri göz önüne alınarak adli kontrol tedbiri uygulanmasını talep etti.

‘Hükümet, deprem bölgesindeki başarısızlığını sansürle örtmeye çalışıyor’

Kahramanmaraş ve Gaziantep merkezli depremler sonrası hükümeti bölgedeki çalışmalarında başarısız ve yetersiz olmakla eleştiren sosyal medya kullanıcıları, iktidarın hedefi hâline geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere pek çok hükümet yetkilisi, bu eleştirel paylaşımları; gerçeği yansıtmayan, provokasyon çalışması ve dezenformasyon olarak niteliyor. Gazeteciler ise hükümetin bu politikası için “Hükümet, bu süreçteki başarısızlığını sansürle örtmeye çalışıyor” yorumunu yapıyor.

Ömer Çelik: Cumhurbaşkanımıza ve bizlere söylenen sözleri şimdilik not ediyoruz

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, hükümetin deprem bölgesindeki çalışmalarının yetersiz, başarısız ve eksik olduğuna yönelik eleştiriler için “Cumhurbaşkanımıza ve bizlere söylenen sözleri şimdilik not ediyoruz” dedi.

PEN Norveç ve PEN merkezleri: ‘Türkiye hükümetinin deprem sonrası sansürünü ve medya kontrolünü kuvvetle protesto ediyoruz’

PEN Norveç ve PEN merkezleri, Kahramanmaraş ve Gaziantep merkezli depremlerin ardından Türkiye’de basına yönelik kısıtlamaları protesto eden bir bildiri imzaladı. Bildiride, hükümetin deprem sonrasında sosyal medyaya erişimi kısıtlaması sert bir şekilde eleştirilirken MLSA Eş Direktörü Avukat Veysel Ok’un, GSM operatörleri hakkındaki suç duyurusu da desteklendi.

Adıyaman’da Türk Telekom binası da yıkıldı: ‘Üzerinde 4-5 tane baz istasyonu vardı’

Depremden etkilenen illerden Adıyaman’da, üzerinde baz istasyonu bulunan Türk Telekom’un müdürlük binası da çöktü. Bölgedeki gazeteci Mustafa Turan “Telefon ve internet bağlantısındaki sorun, ancak Erdoğan’ın geldiği gün olan beşinci gün itibarıyla tam anlamıyla giderildi” dedi.

İletişim Başkanlığı dezenformasyon mu yapıyor?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem bölgesinde orta ve ağır derecede hasarlı bina sayısının 16 Şubat itibarıyla 75 bin 639 olduğunu açıkladı. İletişim Başkanlığı ise 15-16 Şubat tarihli Dezenformasyon Bülteni’nde bu sayının 9 bin 146 olduğunu belirtti. İletişim Başkanlığı, daha sonra bültende düzeltme yaparak bu sayının 14 Şubat için geçerli olduğunu belirtti. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 13 Şubat’taki açıklamasında da bu sayının 41 bin olduğunu belirtmişti.