ETHA'ya sansür kıskacı: 40 kez engellendi, tüm hesapları kapatıldı

ETHA'ya sansür kıskacı: 40 kez engellendi, tüm hesapları kapatıldı
Etkin Haber Ajansı (ETHA), 11 Mayıs 2022 itibariyle 40. kez erişime engellendi. Aynı hafta içinde 82 bin takipçili Twitter hesabı Türkiye'de erişime engellendi. Ajansın uzun yıllar haber paylaşımı yaptığı Facebook hesabı da 2018 yılında erişime kapatılmıştı
SİBEL YÜKLER
2010 yılında “Gerçeğin peşinde haberin içinde” sözüyle yola çıkan ETHA, işçiler, emekçiler, kadınlar ve LGBTİ+'lar olmak üzere pek çok kesimi içine alan habercilik anlayışla yayın yapıyor. Bugüne kadar muhabir ve editörleri gözaltına alındı, tutuklandı. Bürosuna defalarca polis baskını düzenlenen ajans çalışanları işkenceyle gözaltına alındı, sayısız ekipmanına el konuldu. Haklarında görülen davada savcının “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarından ceza talep ettiği ajans editörlerinden Pınar Gayıp da bu isimlerden biri. Gayıp’a göre, bütün bunların tek bir nedeni var: “Ezilenlerin haberini yaptığımız için her dönem iktidarın hedefinde olduk. Yaptığımız haberler rahatsız etti.” Web sitelerine getirilen erişim engelleri de bu hedefin bir parçası. Özellikle Haziran 2021 tarihinden bu yana ETHA’nın web sitesi tam 23 kez erişime engellendi. Bunlar kimi zaman ayda iki kez, kimi zaman iki günde bir, kimi zaman ise 15 günde bir gerçekleşti. Gayıp’a göre sitenin neden erişime engellendiğine dair somut bir şey söylemek mümkün değil. Çünkü bugüne dek kapatılma gerekçelerinin büyük çoğunluğu ajansa iletilmedi.

Diyarbakır Sulh Ceza Hakimliğinin bitmeyen engel kıskacı

Gayıp’ın en çok dikkat çektiği noktalardan biri de, erişim engeli kararlarının çoğunlukla Diyarbakır’daki sulh ceza hakimleri tarafından verilmesi. Birkaç kez doğrudan BTK kararıyla kapatılan ETHA, mahkeme yoluyla getirilen erişim engellerinde tıpkı JinNews, Mezopotamya Haber Ajansı ve Yeni Yaşam gazetesinde olduğu gibi Diyarbakır 3., 4. ve 5. Sulh Ceza Hakimliğinin sansür kıskacı içinde. Son olarak www.etha39.com adresine getirilen “11/05/2022 tarihli ve 2022/2225 D.İş sayılı” karar da yine Diyarbakır 4. Sulh Ceza Hâkimliğine ait. Ancak ajansın üzerindeki sansür ve baskı böylece bitmiyor. Son erişim engelinin getirildiği aynı hafta içinde, bu kez 82 bin takipçili Twitter hesabı @EtkinHaber, Türkiye'de erişime engellendi. Gayıp, 17 Mayıs 2022 tarihinde bir gerekçe sunulmadan kapatılan hesapla ilgili defalarca Twitter yönetimine yazmalarına rağmen bir yanıt alamadıklarını söylüyor. Üstelik bu, ajansın kapatılan ilk sosyal medya hesabı değil. VPN olmadan web sitesine girilemediği için uzun yıllar haberlerini paylaştıkları Facebook hesabı, bazen bir hafta, bazen 10 gün süreli getirilen kısıtlamaların ardından 2018 yılında mahkeme kararıyla tamamen kapatılmıştı.

Basın ve ifade özgürlüğü ihlali AYM’ye taşındı

Basın ve ifade özgürlüğünün ihlali karşısında hukuki yollara başvurmaktan geri durmayan ajans avukatları ise 6 Nisan 2022 tarihinde www.etha37.com adresi üzerine getirilen erişim engeli kararını Anayasa Mahkemesine (AYM) taşıdı. İtirazlarına dair ret kararın tebliğ edilmesinin ardından 26 Nisan 2022 tarihinde AYM’ye bireysel başvuruda bulunulan ETHA avukatları, engel kararının “düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti ile basın özgürlüğünün, dolayısıyla ifade özgürlüğünün ihlal edilmesi” olduğunu belirtti. Söz konusu engel, “4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 8/A maddesi” uyarınca Diyarbakır Valiliği İl Jandarma Komutanlığının talebinin ardından getirilmişti. Talep uyarınca, 06 Nisan tarihinde “2022/2016 D. İş sayılı” kararla “etha37.com”u erişime engelleyen Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hakimliği, “Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin, milli güvenliğin, kamu düzeninin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi” gerekçesini öne sürerek, “terörü öven, şiddete, suça teşvik eden ve kamu düzeni ile milli güvenliği tehdit eden içerikler” iddiasında bulunmuştu.

Muhabirler de haberleri nedeniyle tehdit ediliyor

ETHA’ya yönelik süren bu yargı tacizi ve baskılar ise erişim engelleri, gözaltılar, tutuklamalar ya da editörleri Semiha Şahin ve Pınar Gayıp’ın yargılandığı dava gibi yalnızca mahkemeler nezdinde sınırlı kalmıyor. “Buna rağmen ETHA çalışanları sahadan ve haber takibinden geri durmadı” diyen Gayıp, yaptıkları haberlerin ardından muhabirlerin de çok kez tehdit edildiğini söylüyor: “Kadıköy’de öğrencilerin kıyafetine karışan okul müdüründen, bekçilerin katlettiği Çetin Kaya haberine, sistematik tecavüz ettiği İpek Er’i intihara sürükleyen Musa Orhan’dan, yanında stajyer olan kadını taciz eden avukatın haberine kadar tehdit edildik. Haberde isimleri geçen failler ETHA’ya ‘hesap soracaklarını’ söyleyerek tehditte bulundu defalarca. Ancak yazmaya, gerçekleri haberleştirmeye devam ettik.” ETHA’ya şu an etha40.com web sitesinden ve yeni açılan @EthaEtkin Twitter hesabından erişmek mümkün.