Dünya Sansür Gündemi (22 – 28 Ocak)

Dünya Sansür Gündemi (22 – 28 Ocak)

CPJ: İsrail-Gazze savaşında sansür de var

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), İsrail-Gazze savaşı üzerine bir bildiri yayımladı. Komite, “İsrail-Gazze savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana, bölgedeki gazeteciler ve medya, savaş hakkında haber yapmayı son derece zorlaştıran düşmanca bir ortamla karşı karşıya kaldı.” dedi.

Gazetecilerin hedef alındığını belirten komite, “25 tutuklamanın yanı sıra çok sayıda saldırı, tehdit, siber saldırı ve sansür yer alıyor. 24 Ocak itibarıyla CPJ'in kayıtları bu gazetecilerden 19'unun hâlâ parmaklıklar ardında olduğunu gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Pakistan hükümetinden Imran Han’a sansür talebi

Pakistan’da gazeteci Amir Mehmood* Pakistan’da üst düzey bir yetkiliden bir mesaj aldığını ve mesajda ülkenin eski başbakanı Imran Han’a sansür uygulanmasının istendiğini söyledi.

Pakistan'ın ikinci büyük şehri Lahor'da özel bir haber kanalının üst düzey yöneticilerinden biri olan Mehmood, 23 Ocak Salı günü bir mesaj aldığını söyledi. Mesaj, 75 yıllık anayasal cumhuriyeti boyunca Pakistan'ı otuz yılı aşkın bir süre doğrudan yöneten ve sivil hükümetler iktidardayken bile perde arkasından iktidar araçlarının çoğunu kontrol eden, ordu mensubu bir yetkiliden gelmişti.

“Mesajda, Pakistan Adalet Hareketi (PTI) ile hareketin lideri Imran Han’a sansür uygulamamız isteniyordu” diyen Mehmood, şunları söyledi:

“Bu yetkili, temel olarak seçim haberlerimizin bir kısmına dikkat çekti ve PTI bayraklarını kullanmamamız veya partinin desteklediği adaylarla olan bağlantılarından bahsetmememiz gerektiğini söyledi. Bize adayları açıkça yalnızca 'bağımsız' olarak tanımlamamız ve hangi partiyle ilişkili olduklarını göstermememiz talimatını verdi" 

El Cezire’nin haberine göre Mehmood, El Cezire’ye 8 Şubat'ta yapılacak seçimler öncesinde PTI ile ilgili haberlerin neredeyse tamamen sansürlenmesi yönünde aldıkları talimatları anlatan, farklı televizyon kanalları ve internet sitelerinin haber merkezlerinde çalışan çok sayıda gazeteciden biri.

*İlgili gazetecinin adı, ülkede maruz kalabileceği olası tehditlere karşı El Cezire tarafından değiştirilerek verildi.

Sri Lanka, hükümetin çevrimiçi gönderileri kaldırmasına ve internet kullanıcılarını yasal olarak takip etmesine olanak tanıyan yasa tasarısını kabul etti

Sri Lanka parlamentosu 25 Ocak Çarşamba günü, “seçim zamanı konuşmaları bastırmaya yönelik bir hamle” olarak değerlendirilen ve ülkede oldukça eleştirilen yasa tasarısını onayladı.

Çevrimiçi Güvenlik tasarısı, hükümetin kişilere ve internet servis sağlayıcılarına "yasaklanmış ifadeler" olarak kabul edilen çevrimiçi gönderileri kaldırma emrini de içeren geniş yetkilere sahip bir komisyon kurmasına olanak tanıyacak. Komisyon ayrıca bu tür paylaşımlarda bulunan kişileri yasal olarak takip edebilecek.

Başkan Ranil Wickremesinghe liderliğindeki hükümet, tasarıyı 24 Ocak Çarşamba günü oylamaya sundu ve iktidar koalisyonunun çoğunlukta olduğu 225 üyeli mecliste kabul edildi. Tasarıya yalnızca 62 milletvekili karşı oy kullandı.

Muhalefet milletvekilleri tasarıyı "çok baskıcı bir ortam" yarattığı için eleştirdi. Medya, internet ve sivil haklar grupları ise özgürlükleri zedeleyeceğini söyleyerek hükümetten tasarıyı geri çekmesini istemişti.

Rusya’da sosyal medya kesintileri sürüyor: ‘Hükümet, protestocuları susturmak için kasıtlı olarak yapıyor’

Rusya'daki internet sitelerinin performansını izleyen Arıza RF’nin haberine göre 20-25 Ocak arasında ülkede Telegram, WhatsApp ve Viber gibi mesajlaşma uygulamaları binlerce vatandaşın kullanımına kapatıldı.

Habere göre mesajlaşma uygulamaları, 23 Ocak Salı günü Sibirya'nın Novosibirsk kentinde ve uzak doğu bölgeleri Khabarovsk Krai ile Sakha'da kullanılamadı. Moskova ve St Petersburg sakinleri de kesintiler yaşadı. Sakha bölgesindeki yerel yetkililer kesintiyi Rus internet gözlemcisi Roskomnadzor'a bağladı.

15-19 Ocak tarihleri arasında da Telegram ve WhatsApp, yüzlerce kişinin yerel bir aktivistin mahkum edilmesini protesto etmek için sokaklara döküldüğü Rusya'nın uzak bölgesi Başkurdistan'da kesintiye uğramıştı. Rus medyası, mesajlaşma uygulamalarının protestocuları susturmak için bölgede kasıtlı olarak çevrimdışı bırakıldığını iddia etti.

Florida, çocuklar için sosyal medyayı yasaklamaya hazırlanıyor: Tasarı kabul edildi

Florida Temsilciler Meclisi 24 Ocak Çarşamba günü, 16 yaşından küçükler için sosyal medyayı yasaklayan bir yasa tasarısını kabul etti.

Tasarı, sosyal medya platformlarının reşit olmayanların yeni hesap açmasını yasaklamasını, 16 yaşından küçüklerin mevcut hesaplarını kapatmasını ve ebeveyn izni muafiyeti olmaksızın hesap sahipleri için yaş doğrulaması kullanmasını gerektiriyor.

Teklifin Vali Ron DeSantis'in onayına sunulmadan önce Florida Eyalet Senatosu’ndan geçmesi gerekecek. Bu durumda, herhangi bir hukuki sorun olmadığı sürece uygulama Temmuz ayında yürürlüğe girecek.