Dünya Sansür Gündemi (11 – 17 Eylül)

Dünya Sansür Gündemi (11 – 17 Eylül)

Dünya nüfusunun üçte biri internete ulaşamıyor

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), dünya nüfusunun üçte birinin hala internete erişiminin olmadığını açıkladı.

Rusya’dan WhatsApp'ı yasaklama adımı

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (#Roskomnadzor), #WhatsApp ve çatı şirketi Meta'ya yaptığı bildirimle, yeni kullanıma açılan kanallarında yasa dışı bilgilerin yer alması halinde uygulamaya erişimin engellenebileceği uyarısında bulundu.

Google, internet sansürüne karşı yeni bir araç yayımladı

Google, İran’da 2022’de Mahsa Amini’nin öldürülmesiyle başlayan protestolar sırasında İran hükümetinin uyguladığı internet sansürüne yanıt olarak Outline VPN isimli vpn servis sağlayıcısının yazılım geliştirme kitini yayımladı.

Google'ın internet özgürlüğü üzerine çalışan bir kuluçka merkezi olan ve buna dair ürünler üreten birimi olan Jigsaw tarafından üretilen “Outline VPN”in yazılım geliştirme kiti, doğrudan uygulamaların içine yerleştirilebiliyor ve bu da hükümetlerin özellikle protestolar sırasında internet erişimini engellemesini zorlaştırıyor.

Google Jigsaw CEO'su Yasmin Green Tech Brew'a verdiği demeçte, "Bu, daha fazla ne yapabileceğimizi görmenin ve ileriye dönük olarak hazır olmak istemenin bir sonucuydu" dedi.

Rusya, bağımsız medya kuruluşlarını engellemeye devam ediyor

Rusya Federal İletişim, Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Servisi (Roskomnadzor), Ukrayna'daki savaşla ilgili haberleri nedeniyle Kırgızistan merkezli haber sitesi 24.kg ile Tacikistan merkezli gazete Payom’un web sitelerine erişimi engelledi. 

İnternet özgürlüğünü savunan Rusya merkezli sivil toplum kuruluşu Roskomsvoboda, 24.kg’nin, Ukrayna'da yaşananlar hakkında geçen yılın ekim ayında yayımladığı dört haber nedeniyle engellendiğini belirtti. Payom’un ise Rusya'da olası bir ikinci seferberlik dalgası hakkındaki haberi ile muhalif siyasetçi Muhiddin Kabiri'nin Ukrayna'yı destekleyen bir konuşmasıyla ilgili haberi nedeniyle engellendiği belirtildi. Her iki gazete de 12 Eylül’de engellendi.

CPJ tepki gösterdi

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 24.kg ile Payom’un sansürlenmesi sonras bir açıklama yayımlayarak duruma tepki gösterdi.

Komite, Rusya’ya bir çağrı yaparak gazetelerin engelinin kaldırılmasını ve Ukrayna’daki savaşı haber yaptığı için yabancı medyayı sansürlemeye son vermesini istedi.

Google Bard, Putin’le ilgili sorulara yanıt vermiyor

Araştırmacılar, Google’ın Chat GPT’ye rakip olarak çıkardığı sohbet botu Bard’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında Rusça sorulan sorulara yanıt vermeyi reddettiğini tespit etti. Ayrıca araştırmacılar, Google Bard’ın, rakiplerine göre Rusça ve Ukraynaca yanlış bilgiler üretme olasılığının daha yüksek olduğunu ifade etti.

Uzmanlar, sonuçların bu yapay zekaların nasıl eğitildiğine ve bunları geleneksel arama motorları yerine kullanmanın risklerine ilişkin soruları gündeme getirdiğini belirtiyor.

9 Eylül’de Stephen McDonell imzasıyla BBC’de yayımlanan “Elusive Ernie: Çin'in yeni chatbot’unun sansür sorunu var” başlıklı köşe yazısında da Çin’in ülkede hizmet veren en büyük arama motoru Baidu’nun sohbet botu Ernie’nin de cevabı Çin hükümetin aleyhine olacak soruları yanıtsız bıraktığı belirtilmişti.

TikTok'a 345 milyon euro para cezası: Çocukların mahremiyeti ihlal ediliyor

Avrupa merkezleri büyük ölçüde Dublin'de bulunan Big Tech şirketlerinin baş gizlilik düzenleyicisi olan İrlanda Veri Koruma Komisyonu, çocukların kişisel bilgilerinin kullanılması konusunda Avrupa Birliği (AB) yasalarının ihlal ettiği gerekçesiyle TikTok’a 345 milyon euro para cezası verdi.

Açıklamada, TikTok tarafından söz konusu kişisel verilerin korunmasına ilişkin ihlallerin 31 Temmuz-31 Aralık 2020’de gerçekleştiği kaydedildi.

Google'a 93 milyon dolar ceza

Google, Kaliforniya eyaletinde, 'konum izleme uygulamaları konusunda tüketicileri yanıltmakla' suçlandığı davada, 93 milyon dolar ödeme konusunda eyaletle anlaşmaya vardı. Kaliforniya Başsavcısı Rob Bonta, yürüttükleri soruşturmada, Google'ın kullanıcıların konum izini kapattıklarında takibin bırakıldığını belirtmesine rağmen hareket izlerini izlemeyi sürdürdüğü sonucuna vardıklarını belirtti.