Dünya Sansür Gündemi (14 – 20 Ağustos)

Dünya Sansür Gündemi (14 – 20 Ağustos)

Kazakistan, Rus televizyon kanalının internet sitesini erişime engelledi

Kazakistan Enformasyon ve Kamu Gelişimi Bakanlığı, kaynaklarında aşırılık yanlısı propaganda yaptığı gerekçesiyle Rus televizyon kanalı #TsargradTV'nin internet sitesini ülkede erişime engelledi.

New York’ta TikTok’a erişim engellendi

ABD'de TikTok'un kullanıcı bilgilerini Çin'e sızdırdığı iddiaları hala tartışılırken uygulamayı yasaklayanlar arasına bir eyalet daha eklendi. Yeni alınan kararlara göre New York'ta devlet kurumlarında çalışanlar TikTok kullanamayacak.

Kanada’dan Meta’ya çağrı: Kanada’ya uyguladığınız sansürü kaldırın

Kanada Hükümeti, ülke tarihinin en büyük yangınlarından birini yaşarken Meta'nın yangın haberlerine erişim engeli getirmesini kabul etmediklerini açıkladı. Ulaştırma Bakanı Pablo Rodriguez, Meta'nın bu tavrını insanların önemli bilgilere ulaşmasını engellediği için "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Kanada'da Meta ve Google gibi şirketlerin platformlarındaki haber içeriklerini kullanılabilir kılmaları karşılığında Kanadalı medya kuruluşlarına ücret ödemelerini gerektiren yasa tasarısı haziran ayında onaylanmıştı. Bunun üzerine Meta, platformunda artık Kanada kaynaklı haberlere yer vermeyeceğini duyurmuştu. Bu uygulama nedeniyle Kanadalılar, artık Facebook ve Instagram gibi sosyal medya hesaplarındaki haber içeriklerine erişemiyor ve yerli ve yabancı medya kuruluşlarının içerikleri bu platformlarda engelleniyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Çin raporu: Irkçı içerikleri kaldırın

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün yeni raporu, Çin internetinde siyahları aşağılayan ırkçı içeriğin giderek yaygınlaştığını ve büyük sosyal medya platformları ilke Çinli yetkililerin konuyu sistematik olarak ele almada başarısız olduğunu ortaya koydu.

Raporda, “Çin hükümetini eleştiren içerikleri hızlı bir şekilde silen Çin sosyal medya platformları, nefret söylemiyle ilgili topluluk standartlarını ihlal eden veya ırk ayrımcılığı ile şiddeti teşvik edebilecek ırkçı içeriği kaldırmalıdır.” ifadeleri yer aldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün kıdemli Çin araştırmacısı Yaqiu Wang da "Çin hükümeti, Çin-Afrika sömürge karşıtı dayanışma ve birliğini övmeyi seviyor ancak aynı zamanda Çin internetinde siyahilere yönelik yaygın nefret söylemini görmezden geliyor" dedi.

Vietnam, kullanıcıların internete erişimini engellemek üzerine çalışıyor: Yasa yolda

Vietnam’da hükümet, internet servis sağlayıcılarıyla (İSS'ler) birlikte çalışarak yasadışı olduğu düşünülen içerikleri paylaşan kişilerin internete erişimini engellemek için yeni bir yasa tasarısı hazırladı. 

Bu yılın başlarında yürürlüğe konması beklenen tasarı, Vietnam'ın TikTok ve Facebook gibi sosyal medya şirketlerinin olumsuz paylaşımları engellemesini gerektiren mevcut kurallarını genişletecek. 

Veri merkezlerinin "yasalara aykırı bilgi" yayan abonelerinin üyeliklerini askıya almasını da öngören düzenlemeye karşı aktivistler, ABD Başkanı Joe Biden'ın planlanan ziyareti öncesinde Washington'un Vietnam'ı internet haklarına saygı göstermesi için zorlaması gerektiğini söylüyor.

İfade özgürlüğü savunucularından Zimbabve hükümetine çağrı: Sansüre son verin

23 Ağustos'ta Zimbabve'de milyonlarca insan artan hükümet sansürü karşısında sandık başına gidecek. Access Now ve #KeepItOn koalisyonu, yayımladıkları açık bir mektupla yetkililerden seçimlerden önce internet sansürü ve artan online otoriterlik döngüsünü kırmalarını talep etti.

Access Now #KeepItOn Kampanya Yöneticisi Felicia Anthonio, "İnsanlar sansürlenmekten, dışlanmaktan ve bir dijital anahtarı istediği zaman çevirip milyonlarca kişinin internet erişimini engelleyebilen yetkililer tarafından kontrol edilmekten bıktı, usandı. Özellikle de seçimler sırasında. Hükümet Zimbabve halkına mümkün olan en adil seçimi sağlamakla borçlu ve buna bilgiye erişim de dahil.” dedi.

Zimbabve'nin kayıtlı internet kesintileri geçmişi 2019'a kadar uzanıyor. Yetkililer 2022'de de ülkede interneti üç gün boyunca kesmişti.