AYM, Bilal Erdoğan'ın Free Web Turkey'e uyguladığı sansürün 'ifade özgürlüğü hakkının ihlali' olduğuna hükmetti

AYM, Bilal Erdoğan'ın Free Web Turkey'e uyguladığı sansürün 'ifade özgürlüğü hakkının ihlali' olduğuna hükmetti

Anayasa Mahkemesi (AYM), erişim engeli kararlarına karşı yapılan 502 başvuruyu karara bağladı. Yüksek mahkeme, Bilal Erdoğan’ın altı Free Web Turkey paylaşımı için aldırdığı erişim engeli kararının “ifade özgürlüğü hakkının ihlali” olduğuna hükmetti.

ALİ SAFA KORKUT

Erişim engeli kararlarına karşı 2014-2023 yılları arasında yapılan 502 başvuruyu birleştiren AYM, aralarında Free Web Turkey’nin de yer aldığı başvurucular için verilen erişim engeli kararlarının ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine hükmetti. 

Erişim engeli kararlarıyla etkili başvuru hakkının ihlal edildiğine de hükmeden AYM, Free Web Turkey’nin toplamda yedi paylaşımı için verilen erişim engeli kararının da “ifade özgürlüğü hakkının ihlali” anlamına geldiğine karar verdi.

AYM’nin ihlal kararı verdiği içeriklerden 118'si Diken, 87'si Duvar, 36'sı BirGün, 31'i Artı Gerçek, 11'i Sendika.Org, 23'ü ise EngelliWeb’e ait olanlardan oluştu. 

Erişim engeli kararlarının kaldırılması için kararın örneğini ilgili sulh ceza hakimliklerine gönderen AYM, başvuruculara tazminat ödenmesine de karar verdi. 

AYM, Bilal Erdoğan’ın uyguladığı sansüre ‘dur’ dedi

Reuters'ın Bilal Erdoğan'ın adının geçtiği uluslararası yolsuzluk şikayeti üzerine İsveçli ve ABD'li savcıların iddiaları araştırmaya başladığını aktardığı özel haberine erişim engeli getirildiğine dair Free Web Turkey haberi, bu gelişmeye yer verilen “Sansür Gündemi (26 Haziran – 2 Temmuz)” başlıklı Free Web Turkey paylaşımı ve Reuters’ın mahkemenin verdiği erişim engeli kararına itiraz ettiğine ilişkin Free Web Turkey paylaşımları Bilal Erdoğan’ın talebiyle erişime engellenmişti. İstanbul Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliğinin 20 Temmuz 2023 tarihli kararında aynı zamanda Free Web Turkey’nin Twitter hesabından paylaşılan ve ilgili Free Web Turkey paylaşımlarının erişime engellendiğini duyuran iki tweet de erişime engellenmişti.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), erişim engeli kararlarını AYM’ye taşımıştı.

BİLAL ERDOGAN

bilal erdogan erisim engeli

Aile Bakanlığının aldırdığı erişim engeli kararının da ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmedildi

AYM’nin ihlal kararı verdiği bir diğer Free Web Turkey paylaşımı da 10 – 16 Nisan tarihleri arasında verilen erişim engeli kararlarından oluşan Sansür Gündemi oldu.

İlgili paylaşımda, 17 yaşındaki E.M.’ye cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen Sadullah Alagöz isimli iş insanının mağduru susturmak için devlet yetkilileriyle çekilen fotoğraflarını gösterdiğine dair Barış Terkoğlu’nun bir yazısı ve Cumhuriyet’te yer alan iki habere erişim engeli getirildiği yazıyordu. 

Söz konusu paylaşım, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının talebi üzerine Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğinin 20 Nisan tarihli kararıyla erişime engellenmişti.

aile bakanlığı

MLSA’nın Bülent Mumay haberi için verilen erişim engeli kararı da ihlal kararı yedi

AYM’nin ihlal kararı verdiği bir diğer paylaşım da Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin internet sitesinde yer alan “Met-Gün sansürüne direnen Gazeteci Mumay’a başka davayla hapis cezası” başlıklı haberin engellenmesi oldu. Söz konusu haber, Met-Gün İnşaat’ın talebi üzerine İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliğinin 8 Mayıs tarihli kararıyla erişime engellenmişti.

AYM'nin ihlal kararı verdiği erişim engeli kararları arasında Medya Koridoru'nda yayımlanan "Tolga Ağar'ın adı geçiyordu! Bir erişim engeli kararı da Kırgız gazetecinin ölümü için geldi!" başlıklı haberin engellenmesi de yer aldı. İlgili haberin AYM başvurusunu da MLSA yapmıştı.

metgün

AYM, daha önce de 'ihlal' demişti

AYM, 10 Ocakta açıkladığı kararında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı tarafından erişim engeli ve/veya içeriğin çıkarılması kararı verilmesinin masumiyet karinesini ihlal ettiği gerekçesiyle 5651 sayılı kanunun 8/4 maddesinin, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünü sınırladığı gerekçesiyle de erişim engeli ve/veya içeriğin çıkarılması kararı verilmesini sağlayan 9'uncu maddesinin iptaline karar vermişti. İlgili iptal kararı 10 Ekim'de yürürlüğe girecek.

Yüksek mahkeme, 12 Ocak'ta açıkladığı kararında da internet siteleri ile haberlere “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle erişim engeli getirilmesinin "ifade özgürlüğü hakkının ihlali" olduğuna hükmetmişti.

AYM, erişim engeli kararlarına karşı yapılan başvurular hakkında da 27 Ekim 2021'de pilot karar vermişti.

27 Ekim 2021 tarihli kararda, sulh ceza hakimlikleri tarafından 5651 sayılı kanunun 9'uncu maddesi dayanak gösterilerek internet sitelerindeki haberlere verilen erişimin engellenmesi kararlarının “ifade ve basın özgürlüğünün ihlali” olduğuna ve değiştirilmesi gerektiğine hükmetmişti.