MLSA, Bilal Erdoğan'ın Free Web Turkey içerikleri için aldırdığı erişim engeli kararını AYM’ye taşıdı

MLSA, Bilal Erdoğan'ın Free Web Turkey içerikleri için aldırdığı erişim engeli kararını AYM’ye taşıdı

Bilal Erdoğan'ın Free Web Turkey içerikleri için aldırdığı erişim engeli kararına yaptığı itiraz reddedilen Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurdu. Başvuruda erişim engeli kararıyla basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve etkili başvuru hakkının ihlal edildiği belirtildi ve ihlallerin ortadan kaldırılmasını talep edildi.

Reuters'ın, gazeteci David Gauthier-Villars imzalı, “ABD ve İsveç savcılarının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın adının karıştığı bir yolsuzluk dosyasını incelediklerini" iddia eden özel haberine peş peşe getirilen erişim engellerinin kaldırılmasına yönelik hukuki mücadele sürüyor.

Haber ajansının 26 Haziran’da servis ettiği haberde Bilal Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı ile ABD ve İsveç şirketleri arasında, söz konusu şirketlerin Türkiye piyasasında hâkim konum elde etmesine yönelik girişimlerde bulunduğu iddiası haberleştirilmişti. İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliği, haber yayımlandıktan bir gün sonra Bilal Erdoğan’ın talebi üzerine Reuters'in haberi de dâhil 93 çevrimiçi içeriğe erişimi engelledi.

Kararın gerekçesinde, “Kötü niyetli olarak gerçeğin çarpıtılması kabul edilebilir eleştiri sınırlarını aşabilir” denilirken “sırf başka bir yayında yer almış olmasının söz konusu içerikleri haklı ve meşru göstermeyeceği” savunuldu.

Reuters haber ajansı yetkilileri, özel haberlerine getirilen erişim engeli kararına itiraz ederken bu kez ajansın itirazına yönelik haberlere de yine Bilal Erdoğan’ın talebi üzerine erişim engeli getirildi. İstanbul Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliğinin 20 Temmuz tarihli kararıyla toplam 282 URL erişime engellendi.

Aynı kararla 27 Haziran’da Free Web Turkey’nin internet sitesinde yayımlanan iki haber, 3 Temmuz tarihli ‘Sansür Gündemi’, 4 Temmuz’da yayımlanan bir başka haber ve Free Web Turkey’nin bu haberlere ilişkin iki tweet’ine erişim engeli getirildi.

Free Web Turkey'nin paylaşımlarının engellenmesi sonrası harekete geçen MLSA, 4 Temmuz’da İstanbul Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliğine itiraz etti. İtirazın reddedilmesi üzerine dernek, itirazını AYM’ye taşıdı. Başvurusunda, erişim engeli kararıyla basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve etkili başvuru hakkının ihlal edildiğini belirten MLSA, bu ihlallerin ortadan kaldırılmasını talep etti.

Başvuruda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatları, ilgili yerel mevzuat ve AYM kararları hatırlatılarak siyasetçilerin yanı sıra aileleriyle ilgili “kamu yararı” taşıyan haberlerin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğu belirtildi.  Başvuruda, Bilal Erdoğan’ın talebi üzerine alınan kararlara ilişkin, “Bir ifadede, yorumda bulunmaksızın, sadece bir kişinin adının geçmesi sonucunda talepte bulunulması halinde, ilgili ifadeye yönelik müdahale gerçekleşebiliyor ise bu durumda ilgili madde uyarınca eylemlerin sonuçlarının öngörülemez olduğu ortaya çıkmaktadır. Zira durumun bu şekilde olduğu, Sulh Ceza Hakimliğinin kopyala yapıştır şeklinde 282 URL adresini incelemeden karar vermiş olmasıyla da görülebilmektedir” denildi.

MLSA, başvurusunda, bu ihaleler sebebiyle yaratılan ve yaratılacak zararlar için de 100 bin TL tazminat talep etti.