TGS'den Fahrettin Altun'a yedi soru, 15 gün mühlet

TGS'den Fahrettin Altun'a yedi soru, 15 gün mühlet
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bünyesinde kurulan ‘Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’ hakkında bilgi vermesi için İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a yedi soru yöneltti. Altun'a, 15 gün içinde cevap vermek zorunda olduğu da hatırlatıldı. Fahrettin Altun, 5 Ağustos'ta sosyal medya hesabından yaptığı "Ülkemize karşı yürütülen sistematik dezenformasyon kampanyalarına karşı İletişim Başkanlığımız bünyesinde müstakil bir birim oluşturduk. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi. Merkezimizin koordinatörü olarak atanan İdris Kardaş'ı tebrik eder, kendisine başarılar dilerim" paylaşımıyla Dezenformasyonla Mücadele Merkezi kurulduğunu duyurmuştu. Dezenformasyonla mücadele iddiasıyla hazırlanan ve geçen hafta yürürlüğe giren Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un tartışıldığı günlerde atılan bu adım, kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanmış ancak Altun konuyla ilgili başka bir açıklama yapmamıştı. TGS, merkez hakkında Altun'un Twitter paylaşımı dışında kamuoyuyla bir bilgi paylaşılmaması üzerine bugün resmi internet sitesinden "Dezenformasyonla Mücadele Merkezi hakkında bilgi istiyoruz" başlıklı bir metin yayımladı ve merkezle ilgili detaylı bilgi almak üzere Altun'a yedi soru yöneltti. Metinde, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 11. Maddesi hatırlatılarak sorulan sorulara 15 iş günü içinde yanıt verilmesi zorunluluğu da hatırlatıldı.

'A Haber yazarının merkezin koordinatörlüğüne atanmasının dayanağı nedir?'

TGS'nin paylaşımında yer alan ifade ve sorular şöyle: 5 Ağustos 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla, Başkanlık bünyesinde müstakil bir “Dezenformasyonla Mücadele Merkezi” kurulduğunu ve merkez koordinatörü olarak İdris Kardaş’ın atandığını duyurmuştur. Merkez, Sansür Yasası’nın TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldüğü günlerde Dezenformasyon Bülteni yayınlamaya başlamıştır. Ancak kamuoyunca söz konusu merkeze dair teşkilattaki yerinden çalışma usullerine kadar pek çok soru işareti yaratan merkez hakkında başkaca herhangi bir bilgiye ulaşılamamaktadır. Bu nedenle Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak bilgi edinme hakkı kapsamında İletişim Başkanlığı’na aşağıdaki soruları yönelttik:
  1. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin teşkilat şemasındaki yeri nerededir? Merkez, hangi daire başkanlığına bağlıdır?
  2. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi hangi yasal dayanakla kurulmuştur?
  3. Merkezin çalışma usul ve esasları hangi mevzuatla düzenlenmiştir?
  4. Merkezin yetki ve görevleri nelerdir? Merkez hangi faaliyetlerde bulunmaktadır?
  5. Merkezin kaç kişilik kadrosu vardır? Bu kadroların unvanları nedir?
  6. Merkezin bütçesi ne kadardır?
  7. A Haber yazarıyken merkez koordinatörü olarak atanan ve bürokrat olmayan İdris Kardaş’ın istihdamı ne şekilde yapılmıştır? Merkez koordinatörü olmak için aranan şartlar nelerdir? Bu atamanın yasal dayanağı nedir?
Başkanlığın, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu 11. Maddesi uyarınca on beş iş günü içerisinde sorularımıza cevap vermesi gerekmekte olup verilmediği takdirde itiraz ve dava hakkımızın saklı olduğunu kamuoyunun bilgisine sunarız.