Seyhan Avşar'ın haberiyle ilgili yaşananlar: Karar sahte ancak erişim engeli gerçek

Seyhan Avşar'ın haberiyle ilgili yaşananlar: Karar sahte ancak erişim engeli gerçek

Gazeteci Seyhan Avşar, dün paylaşarak haberinin engellendiğini söylediği erişim engeli kararının bugün sahte olduğunun ortaya çıktığını duyurdu. Bunun üzerine yayımdan kaldırılan haber tekrar yayıma alındı. Bu da medya ve kamuoyunda kafa karışıklığına neden oldu. Ancak Avşar'a iletilen erişim engeli kararı sahte olsa da bahse konu haber için başka bir kararla sahiden bir erişim engeli emri verildi.

ALİ SAFA KORKUT

Halk Tv, dün sabah Seyhan Avşar imzasıyla "Yargıda 2. Zindaşti Girişimi Nasıl Önlendi? Tekerlekli Sandalyedeki Baron Rahat Durmuyor" başlıklı bir haber yayımladı.

Haberin yayımlanmasından yaklaşık 10 saat sonra bir tweet atan Avşar, İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliğinden "Emre Özel" isimli bir hakimin imzasıyla verilmiş bir erişim engeli kararı paylaştı ve bahse konu haberinin erişime engellendiğini duyurdu. Bunun üzerine Halk Tv de haberi yayımdan kaldırdı.

Kararda erişim engeli talebinin ise Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek'in talebi üzerine verildiği belirtiliyordu.

Derken, bugün 15.35'de Halk Tv'de yine Seyhan Avşar imzasıyla yayımlanan "Böylesi Görülmedi, Skandal İçinde Skandal! Adalet Bakan Yardımcısı'nın Haberine Sahte Belgeli Yasak" başlıklı haberle, dün Avşar tarafından paylaşılan erişim engeli kararının sahte olduğu kaydedildi.

Haberde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığındaki üst düzey isimlerin Avşar'a iletilen kararın sahte olduğunu söylediği anlatılıyordu. Haberde, bununla birlikte "Söz konusu kararda sahte avukat ve hakim ismi kullanıldığı, hatta sahte dosya numarası oluşturulduğu ortaya çıktı" ifadesi de yer aldı. Aynı zamanda Avşar'ın Gürlek'i aradığı ve Gürlek'in de kararın sahte olduğunu belirttiği bilgisi de paylaşıldı.

Bunun üzerine Halk Tv, dün kendisine iletilen sahte karara uyarak yayımdan kaldırdığı "Yargıda 2. Zindaşti Girişimi Nasıl Önlendi? Tekerlekli Sandalyedeki Baron Rahat Durmuyor" başlıklı haberi yeniden yayıma aldı.

Buraya kadar okuduklarınızla kafanız karışmış olabilir, zira anlatılan durum oldukça karışık. Bu yazıyı da bu karışıklığın giderilmesi adına yazıyorum.

Karar sahte ancak haber gerçekten erişime engellenmiş

Nasıl mı? Şöyle...

Önce kararın sahte olup olmadığından ve ilgili habere erişim engeli getirilip getirilmediğinden başlayalım ve yanıtını peşin peşin verelim: Evet, Seyhan Avşar'a iletilen erişim engeli kararı sahte ancak haber gerçekten erişime engellendi.

Kararın sahte olup olmadığını anlamak için İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından daha önce verilmiş olan erişim engeli kararlarına baktım ve Avşar'ın paylaştığı kararda ismi yer alan "Emre Özel" tarafından daha önce verilmiş başka bir erişim engeli kararı olmadığını gördüm. Aynı şekilde sahte kararda ismi yer alan katibin ismini de önceki erişim engeli kararlarının hiçbirinde göremedim. Fakat herkeste İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından daha önce verilmiş kararlar olmayabilir. Olsa bile bu, kararın sahte olup olmadığını anlamak için yeterli değil. 

Zira Hâkimler ve Savcılar Kurulunun 21 Aralık'ta 506 hakim ve savcının görev yerini değiştirmesi sonucu İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliğine bu isimde bir hakim atanmış olabilirdi. Yani hakimin yeni atanmış olması sebebiyle de ismini ilk kez görüyor olabilirdik. Ancak ilgili HSK kararnamesine bakarak bu hakimliğe bu isimde bir hakimin atanmadığını öğrendim. Dolayısıyla buradan bu kararın sahte olduğuna yönelik şüphem yeterince güçlendi ancak "bu karar sahte" diyebilmek için bu da yeterli değil.

Kararın sahte olup olmadığını anlamanın bir yolu daha var ve bu hem kesin sonuç veren hem de İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından daha önce verilmiş erişim engeli kararlarını taramakla uğraştırmayan, çok daha kolay bir yol:

Avşar'ın engellendiği iddia edilen haberinin URL'ini E-Devlet'te "Erişim Engeli Sorgulama" hizmeti üzerinden sorgulatmak.

Bunu yapınca kararın sahte olduğunu ancak haberin gerçekten erişime engellendiğini kolaylıkla öğrendim.

Zira sorgulattığımda haberin 3 Ocak'ta İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 2024/117 Değişik İş Sayılı kararla erişime engellendiği bilgisine ulaştım. Seyhan Avşar'a iletilen ve onun da paylaştığı kararın değişik iş sayılı numarası ise 2024/73 olarak görülüyordu.

Kararın kimin talebi üzerine verildiğine dair bir bilgiye ise ulaşamadım.

Hatalar

Avşar ve/veya Halk Tv, sahte erişim engeli kararı kendilerine ilk iletildiğinde E-Devlet'ten bu kararın gerçekliğini sorgulayabilir ve böylelikle kendilerinin de dahil edildiği tüm bu karışıklığı basit bir şekilde önleyebilirdi.

Bu yapılsa kararın sahte olduğu ancak haberin aynı hakimlikten verilmiş başka bir kararla erişime engellendiği görülebilirdi. Böylelikle haber, dün 19.00 ila bugün 15.00 saatleri arasında yayımdan kaldırılmış olmazdı. Halk TV'nin yayımdan kaldırması doğru oldu ancak bunu sahte karara dayanarak yapmış olması yanlıştı. 

Kararın sahte olduğunun ortaya çıkmasından sonra Halk Tv'nin kaldırdığı haberi bugün yeniden yayımlaması da hata olarak değerlendirilebilecek bir diğer adım. Zira o sahte kararla olmasa da gerçek bir kararla haber sahiden erişime engellendi. En azından E-Devlet bize böyle söylüyor. Burada "hata olarak değerlendirilebilecek" diyorum çünkü karar Erişim Sağlayıcıları Birliği veya Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından henüz Halk Tv'ye tebliğ edilmemiş olabilir. Karar tebliğ edilmediyse haberi yeniden yayıma almayı hata olarak değerlendiremeyiz çünkü.

Şimdi asıl merak konusu, Avşar'a kimin, neden böyle sahte bir karar gönderme gereği duyduğu. Bunun da cevabını yalnızca Avşar biliyordur.