Serhat Albayrak "Sedat Peker" haberlerine erişimi engelletti, Yeni Yaşam AYM’ye gitti

Serhat Albayrak "Sedat Peker" haberlerine erişimi engelletti, Yeni Yaşam AYM’ye gitti
Yeni Yaşam; Sedat Peker’in, Turkuvaz Medya’nın sahibi Serhat Albayrak hakkındaki iddialarına yönelik haberlerine getirilen erişim engelini Anayasa Mahkemesine (AYM) taşıdı. Gazete; İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından, 6 Ekim’de yayımlanan "Sedat Peker’den ifşalar", "Peker rüşvet belgelerini yayınladı" ve "Albayraklar da dahil" başlıklı haberlere getirilen erişim engeli kararı için AYM’ye gitti. Bianet'te yer alan habere göre, erişim engelinin ‘sansür’ niteliğinde olduğunu belirten gazete avukatları, aynı zamanda basın ve ifade özgürlüğü bağlamında da ihlal olduğunu kaydetti ve AYM başvurusunda kararın süre yönünden belirsiz olduğunu aktardı. Ayrıca itirazlarına karşı yerel mahkemenin verdiği ret kararında gerekçe olmadığını, herhangi bir değerlendirme yapılmadan reddedildiğini ifade etti.

İhlal niteliğinde

Başvuruda, uygulamaya konu olan haberlerin toplumun haber ve bilgi alması hakkını kullanılabilmesi adına önemli olduğunu anlatan avukatlar; haberlerin, bireylerin ve toplumun güncel konularda; ekonomik, siyasal, sosyal, kültürel açıdan bilgi edinmesini sağlamak amacıyla yayımlandığına dikkat çekti. Uygulamanın Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine (AİHS) göre ihlal niteliğinde olduğu da belirtilen başvuruda avukatlar, "Erişim engeli talep eden kişi ile ilgili olduğu belirtilen haberlere konu iddia ve olaylar, yayın tarihinde tüm ülkede çok sayıda basın-yayın, internet ve sosyal medya gibi mecralarda manşet haber olarak yayımlanmaktaydı. Söz konusu haberler, tüm kamuoyu tarafından izlenen; açık kaynaklarda yapılan açıklamalar, verilen-paylaşılan bilgiler ve tanık anlatımlarına dayanmaktadır” ifadelerine yer verdi.

"Mahkemeler gazeteciliğin nasıl yapılması gerektiğini belirleyemez"

Haber içeriklerinde yer alan olay ve olguların anlatımında "kişilik haklarına saldırı" ve "hakaret" olmadığını belirten avukatlar, "AYM veya derece mahkemeleri, gazetecilik mesleğinin nasıl yapılması gerektiğini ve gazetecilerin haber verme tekniğini belirleyemezler. Zira, bir düşüncenin en iyi hangi üslup ve biçimle aktarılacağına ancak bizzat düşünceyi dile getirenler karar verebilir. Bu bağlamda Anayasa'nın 26'ncı maddesinin; sadece ifade edilen haber ve fikirlerin içeriğini değil, aynı zamanda bunların nakledilme biçimlerini de koruduğu hatırda tutulmalıdır" dedi.

"Erdoğan imtiyazı"

Avukatlar, başvuruda Serhat Albayrak ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki 'özel bağa' da dikkat çekti ve Albayrak ailesinin özel bir imtiyaz sahibi olduğunu savundu. Başvuruda "Talepte bulunanın bulunduğu mevki itibarıyla, ağır, rahatsız ve şoke edici ifadeler içeren haber ve yayınlara müsamaha göstermesi, katlanması ve basının hak ve görevlerini yerine getirmesine anlayış ve saygı göstermesi gerekir. İddiaların aksini ispat etme, haberlerin yayımlandığı mecralara cevap ve düzeltme talebinde bulunma gibi makul ve elverişli yolları kullanmak yerine, haberlerin 'sansürlenmesi' tercih edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Adil yargılama ihlali

Ayrıca Anayasanın 2, 28, 36 ve 40’ıncı maddeleri ile AİHS’in 6, 10 ve 13’üncü maddesinin de ihlal edildiğini aktaran avukatlar başvuruda şunları kaydetti: "Adil yargılanma hakkı, demokratik hukuk devletinin vazgeçilmez unsurlarından biri olup, tüm bireyler açısından mümkün olan en geniş şekilde güvence altına alınmalıdır. Yine erişim engelleme talebine konu haberler ile ilgili olarak, başvurucuların savunma, bilgi ve beyanlarının alınması, varsa delillerini sunması ve buna göre yapılacak değerlendirmeye göre karar verilmesi gerekirken, talep edenin tek taraflı beyanları ve talebi doğrultusunda, açık, makul ve anlaşılabilir bir gerekçe gösterilmeden karar verilmiş olması adil yargıla(n)ma ilkesinin ihlalidir." Başvuruda, söz konusu haberlere uygulanan erişim engelinin kaldırılmasını isteyen avukatlar manevi tazminat da talep etti.