Kimlik doğrulama sistemi, gözetim ve otosansür: ‘Musk’ın bu hayali gerçekçi değil’

Kimlik doğrulama sistemi, gözetim ve otosansür: ‘Musk’ın bu hayali gerçekçi değil’
Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasının ne gibi yenilikler getirebileceğini, Avukat Erselan Aktan moderatörlüğünde Independent Türkçe Editörü, Gazeteci Çağla Üren ve NewsLabTurkey Bülten Editörü, Gazeteci Ahmet Alphan Sabancı ile 26 Mayıs akşamı düzenlenen panelde konuştuk. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=CskJ-0ij3-A[/embed] Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk, 44 milyar dolarlık teklifinin kabulü ile Twitter’ın yeni sahibi oldu. Twitter’ı satın alma sürecinde ve sonrasında yaptığı açıklamalarda Musk, birçok vaatlerde bulundu. Twitter’da anonimliği kaldırma ve kullanıcıların kimliklerini doğrulama sistemi getirilmesi, işlevselliği arttırarak daha fazla konuşma özgürlüğü sağlanması, ücretli özellikler için Dodgecoin ile ödeme kabulü, platformun faaliyet gösterdiği ülkelerdeki kanunlara yakın bir şekilde riayet etmesini tercih ettiği gibi vaatler birçok uzman tarafından tepki çekti. Musk, son olarak anonim hesapların yüzde beşin altında olduğu kanıtlanana kadar satın almanın askıya alındığını açıkladı. Twitter’ın üst düzey avukatı ise “askıya alma” diye bir şey olmadığını belirtti.

Üren: ‘Anonimlik, kripto sisteminin bir numaralı özelliği’

Elon Musk’ın Twitter’ı satın alma sürecini kısaca anlatarak sözlerine başlayan gazeteci Çağla Üren, “Musk’ın gelinen noktada hali hazırda satın almak üzere olduğu bir platform hakkında bu kadar manipülatif bir süreç yürütmesi, birçok iktisatçının yorumuna göre teknoloji piyasalarındaki sarsıntı veya fiyat düşürme taktiği sebepleriyle olabilir. Hatta geçen hafta Miami’de düzenlenen bir teknoloji konferansında konuşan Musk, satışı daha ucuza getirebileceği hakkında ifadelerde bulunuyor. Fakat Twitter yönetimi ise bu konuda bir kuruş aşağı inmeyeceklerini belirtiyor. Yani Musk’ın satın almadan vazgeçmesi gibi bir durum da yok” dedi. Bugüne kadar hiç konusu açılmayan bot hesaplar ve reklam gelirleri hakkındaki tavrının şaşırtıcı olduğunu düşünen Üren, Musk’ın, Twitter’ın %20’sinin bot hesaplardan oluştuğunu belirterek, rekamların gerçek kullanıcılarla ne kadar buluşabildiği tartışmasına dikkat çekti. Üren, “Kripto sistemini bu kadar destekleyen birinin anonimliğe karşı olması biraz tuhaf aslında. Çünkü anonimlik, kriptonun bir numaralı özelliği. Kimlik doğrulama sisteminden kastının ne olduğunu bilmiyoruz, çünkü Musk hep fevri konuşuyor. Bazı insanlar bunu, anonimliğin tamamen yasak olacağı şeklinde yorumladı fakat Twitter’ı kripto dostu bir yer yapma planları varsa, anonimlik konusunda gerçekten ne hayal ediyor bilemiyoruz” ifadelerini kullanan Üren, Twitter’ın satışının sonuçlanması konusunun çalkantılı bir şekilde devam edeceğinden bahsederek sözlerini tamamladı.

Sabancı: ‘Musk Türkiye’yi üzmek istemeyecek’

Elon Musk’ı daha iyi anlayabilmek için Peter Thiel ve ne işler yaptığını anlatan gazeteci Ahmet Alphan Sabancı, “Peter Thiel şu an neredeyse Paypal zenginliği ile birlikte Amerika’da bulunan Liberter Sağ kesim için, Türkçede kral yapıcı dediğimiz Kingmaker rolünde bulunuyor. Facebook’un yönetim kurulunda ve sözü geçen, Mark Zuckenberg’in çok sevdiği birisi. Aynı zamanda Liberter politikayı Amerika’da asıl yön belirleyici hale getirmeye dair ciddi yatırımlar yapan biri. Twitter’ı Elon Musk’ın satın almasından korkulmasının belki de en büyük sebeplerinden bir tanesi. Çünkü Liberteryen kavramındaki Liberte kısmının bizim anladığımız özgürlük ile hiçbir alakası yok. Orada kastedilen kapitalizmin hiçbir şekilde devlet veya toplum kontrolü olmadan canının istediğini yapabildiği ve çoğu zaman daha ayrımcı, ırkçı sağ politikalarla yakın temas halinde oldukları kendilerine özgü bir özgürlük anlayışından bahsediyoruz” ifadelerini kullandı. Musk’ın “Twitter politikalarının her devletin yasalarında bulunan özgürlük kavramı ile paralel bir şekilde işlemesini kabul edeceği” ifadelerini kullanmasının Türkiye’yi nasıl etkileyebileceğine değinin Sabancı, “Eğer Elon Musk dediğini gerçekleştirebilirse, bu durum Türkiye’de gazete ve televizyon yayınları nasıl kontrol edilebiliyorsa, Twitter’ın da aynı şekilde kontrol edilebileceği anlamına geliyor. Elon Musk’ın bu şekilde bir tavır takınmasının en büyük sebebi ise Tesla ve SpaceX ile sağladığı zenginliğin büyük bir kısmını devletlerle yaptığı büyük anlaşmalar ve ihaleler yoluyla sağlamış olması. Hangi devletlerle iyi anlaşacağını merak ediyorsak, Tesla ve SpaceX’in hangi devletlerden ihale aldığına bakmamız yeterli olacaktır. O yüzden yakın zamanda Türkiye’ye sürekli gidip gelmesi, bu organik bağın kurulduğunu ve Musk’ın asla Türkiye’yi üzmek istemeyeceği sonucuna varabiliriz” dedi. Platformlarda yaşanan ırkçılık gibi negatif durumlara karşı anonim hesapları da değerlendiren Sabancı, ırkçılığı, ayrımcılığı Twitter’daki anonim hesapları yasaklayarak çözemeyeceğimizi belirterek, tekno-çözümcülüğün toplumsal sorunlara bir çözüm oluşturmadığına dikkat çekti. Kimlik doğrulama sisteminin daha çok gözetim ve otosansüre sebep olacağına değinen Sabancı, “Musk’ın bu hayali gerçekçi değil. Çünkü dünyadaki hiçbir teknoloji platformu kullanıcılarına dair en özel verilerin hepsini bir arada toplamak istemez. Bu durum hacker’lara açık davet vermek olur ve hiçbir şirket bunu istemez ve Elon Musk istediği kadar bu konuda konuşsun, bunu Twitter’da hiç kimseye yaptıramaz. Çünkü böyle bir riski ne Twitter’ın güvenlik ekibi ne de teknoloji ekibi almak istemez” diyerek sözlerini tamamladı.