Gürcistan'da sansür yasası, halkın tepkisi sonrası geri çekildi

Gürcistan'da sansür yasası, halkın tepkisi sonrası geri çekildi
Gürcistan parlamentosu, yurt dışından destek alan medyayı ve STK‘ları ajan ilan etmenin önünü açacak "Yabancı Etkilerin Şeffaflığı" yasa tasarısını, halkın sokağa dökülmesinin ardından geri çekme kararı aldı. Gürcistan'ın iktidar partisi Gürcü Rüyası, "Yabancı Etkilerin Şeffaflığı" yasa tasarısını, iki gece süren şiddetli protestolar ve benzer bir Rus yasasından ilham aldığı yönündeki eleştirilerin ardından geri çekti. Bağımsız uzmanların, kabul edilmesi halinde ülkede ifade ve basın özgürlüğünü sınırlayacağını belirttiği yasa tasarısı hakkında Gürcü Rüyası şu açıklamayı yaptı: "Tasarının kamuoyunda tartışmalara neden olduğunu görüyoruz. Yalan makinesi, tasarıyı olumsuz bir şekilde sunmayı ve nüfusun belirli bir kesimini yanlış yönlendirmeyi başardı. Tasarıya yanlış biçimde 'Rus yasası' yaftası yapıştırıldı ve ilk oylamada kabul edilmesi halkın bir kısmının gözünde, ülkenin Avrupa rotasından uzaklaşması olarak sunuldu. Buna ek olarak, radikal güçler gençlerin bir kısmını yasa dışı faaliyetlere sürüklemeyi başardı. Desteklediğimiz yasa tasarısını hiçbir çekince olmaksızın koşulsuz olarak geri çekiyoruz."

Ne olmuştu?

Yasanın onaylanmasının ardından milletvekillerinin yasama organından çıkmasına engel olmak amacıyla parlamento binasının önünde toplanan protestocular, binanın girişini kapatmaya çalışmıştı. Özel kuvvet; "Yaşasın Gürcistan", "Ruslar", "Köleler" sloganları eşliğinde kendilerini taşlayan protestocuları biber gazı ve tazyikli su kullanarak dağıtmıştı. Önceki gün başlayan gösteriler sırasında 70'ten fazla protestocunun gözaltına alındığı ve 50 kadar polisin yaralandığı belirtiliyor.

Yabancı Etkilerin Şeffaflığı yasası

"Yabancı Etkilerin Şeffaflığı Hakkında" yasasına göre, yıllık gelirlerinin yüzde 20'sinden fazlasını yurtdışından alan STK ve medyalar her yılın Ocak ayında Gürcistan'da "yabancı nüfuz ajanı" olarak sicile geçmek zorunda olacaktı. Kaydı geçemeyenler 25 bin lari (182 bin TL) para cezasına çarptırılacaktı. Bağımsız uzmanlar, yasanın kabul edilmesi halinde Gürcistan'ın ifade ve basın özgürlüğünü sınırlayacağını ve ülkenin Avrupa-Atlantik entegrasyonunu engelleyeceğini söylüyordu. ABD, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve Gürcistan'ın bazı tarafları yasa tasarısını eleştiriyor ve hükümeti söz konusu yasa tasarısından kaçınmaya çağırıda bulunuyordu.