Gazeteciler için “Sansüre karşı farkındalık ve hukuki mücadele” eğitimi düzenlendi

Gazeteciler için “Sansüre karşı farkındalık ve hukuki mücadele” eğitimi düzenlendi

Free Web Turkey platformu, gazetecilere yönelik ‘sansür farkındalığı’ ve ‘sansüre karşı hukuki mücadele’ başlıklı çevrimiçi bir eğitim düzenledi

Free Web Turkey platformu, 24 Ekim Cumartesi günü Türkiye’nin önde gelen bağımsız medya kuruluşlarından biri olan Mezopotamya Ajansı’na (MA) yönelik gazeteciler için “Sansüre karşı farkındalık ve hukuki mücadele” başlıklı bir eğitim programı düzenledi. Avukat Ali Deniz Ceylan ve iletişim uzmanı Şevket Uyanık eğitmenliğinde gerçekleşen programda MA muhabir ve editörleriyle 5651 sayılı yasaya ilişkin güncel bir değerlendirmenin yanı sıra dijital güvenlik ve mahremiyet araçlarına ilişkin teknik bilgiler paylaşıldı.

Uzun yıllardır basın ve ifade özgürlüğü alanlarında çalışan avukat Ali Deniz Ceylan’ın, ‘internet yasası’ olarak bilinen 5651 sayılı yasada 30 Temmuz’da yapılan değişiklikleri anlatarak başladığı ilk oturumda, yasanın önceki hali ve güncel hali karşılaştırıldı. Bu doğrultuda gazetecilerin nelerle karşılaşabileceğine dair hukuki çerçeveyi tasvir eden Ceylan, haklarında açılabilecek potansiyel ceza ve hukuk davalarını açıkladı. 

‘Sansür mekanizması dört madde üzerinden işliyor’

Gazeteciler yönünden 5651 sayılı yasada 8, 8a, 9 ve 9a olmak üzere dört maddesinden oluşan bir müdahale mekanizması olduğunu aktaran Ceylan, “8a ve 9. madde sürekli olarak karşılaştığımız maddeler. 8 ve 8a, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) üzerinden ilerlerken, 9 ve 9a maddeleri ise bireysel başvuru ve sulh ceza hakimlikleri üzerinden işletiliyor” dedi. Söz konusu maddelerin uygulanmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının verildiğini ancak esas sorunun bürokrasinin alt kademelerinde yaşandığını anlatan Ceylan, pilot kararların alt mahkemelerce tanınmadığını, yapılan itirazların da hiçbir sonuç vermediğini ifade etti.

Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği (TBİD) üyesi Şevket Uyanık’ın eğitmenliğinde yapılan ikinci oturum, kişisel verilerin öneminin vurgulanması ve gazetecilerin ‘phishing’den nasıl korunabileceklerinin anlatılmasıyla başladı. Giriş niteliğinde sayılabilecek birtakım veri güvenliği tedbirlerini aktardıktan sonra sosyal ağ platformlarının daha güvenli kullanılması için yararlı olabilecek birtakım ipuçları paylaşan Uyanık, parola güvenliği ve şifreleme hakkında da önemli bilgiler verdi. Son olarak sansür ve gizliliği aşmaya ilişkin atılabilecek adımlardan bahseden Uyanık, gazetecileri güvenilir olmayan Virtual Private Network (VPN) hizmetlerini kullanmamaları konusunda da uyardı.