Free Web Turkey platformu gazeteciler için dijital güvenlik eğitimi düzenledi

Free Web Turkey platformu gazeteciler için dijital güvenlik eğitimi düzenledi
Free Web Turkey platformunun Duvar Gazetesi çalışanlarına yönelik gerçekleştirdiği eğitimi bilişim avukatı Serhat Koç ve özgür yazılım uzmanı Barış Büyükakyol verdi, gazetecilerin dijital güvenliği ve internet yasaklarının hukuki boyutu ele alındı Free Web Turkey platformu 22 Haziran Pazartesi günü Duvar Gazetesi’nden 6 gazeteciye dijital güvenlik ve internet yasaklarıyla ilgili eğitim verdi. Bilişim avukatı Serhat Koç ve özgür yazılım uzmanı Barış Büyükakyol’un eğitmen olarak katıldığı eğitimde gazetecilerin daha güvenli iletişim kurmaları için kullanabileceği uygulamalardan bahsedilirken, engellenen sitelerle ilgili hukuki süreç de anlatıldı.

‘SSL sertifikası olmadığında veriler manipüle edilebilir’

Jitsi üzerinden gerçekleştirilen eğitimin başlangıcında özgür yazılımların tercih edilme sebepleri ve sağladıkları güvenliklerden bahsedildi. Kullanıcı sözleşmelerine ve verilerin işlenmesine değinilen eğitimde aynı zamanda kullanım pratiklerinin sebep olabileceği güvenlik açıkları da anlatıldı. Secure Socket Layer (SSL) sertifikasından ve işleyişinden bahseden Büyükakyol, bu sertifikanın web siteleri için önemini vurguladı ve gazetelerin web sitelerinin SSL kullanmama nedenlerine değindi. Bu sertifika olmadan verilerin manipüle edebileceğini aktaran Büyükakyol, sertifika sayesinde verilerin sadece sunucuyla kullanıcı arasında kaldığını söyledi. Güvenli olmayan web siteleri için https://www.eff.org/https-everywhere bağlantısını kullanmayı öneren Büyükakyol, reklamları etkili bir şekilde engellemek için de https://ublock.org/’u tavsiye etti. Firefox’un özgür bir yazılımken Chrome’un özgür yazılım olmadığını belirten Büyükakyol, arama motoru olarak Google yerine https://duckduckgo.com/’un tercih edilmesi gerektiğini de vurguladı. 

İçeriklerin engellenme süreci

Haberlerin engellenme süreçlerine değinen Koç ise erişim sağlayıcıları ve yerl sağlayıcıları arasındaki farklardan ve onların sorumluluklarından bahsetti. Erişim engeli getirilen içerikle ilgili yer sağlayıcıya içeriğin kaldırılması talebi sonucu içeriğin yer sağlayıcı tarafından kaldırılma sürecine değinildi. Eğitimde yüz tanıma sisteminin kullanıcının bulunduğu odanın tümünün kaydedildiğinden bahsedildi ve kullanılan akıllı (etkileşimli) telefon ne kadar yeni modelse o kadar çok güvenlik açığı olduğu belirtildi.