Dünya Sansür Gündemi (9 – 15 Ocak)

Dünya Sansür Gündemi (9 – 15 Ocak)

Zelenski, sansür yasasını onayladı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna Ulusal Yayın Konseyi'ne ülkenin neredeyse tüm medyası üzerinde kapsamlı sansür yetkileri veren bir yasa tasarısını onayladı. Aralık ayında Ukrayna parlamentosundan geçen 279 sayfalık tasarı, Ukrayna Ulusal Yayın Konseyi'nin televizyon, basılı ve çevrimiçi gazeteciliğin yanı sıra sosyal medya ve Google gibi arama motorlarını sansürlemesine de izin veriyor. Yasalaşması halinde tasarıyla birlikte, “medya” lisansı almayan internet haber siteleri de mahkeme kararı olmaksızın kapatılabilecek. Tasarının onaylanmasının ardından Zelenski hükümeti, ülkede sansürcülükle suçlanıyor.

RFE/RL, Riga'da Rusça içerik odaklı büro açtı

Özgür Avrupa Radyosu (RFE/RL), Rusya sansürüne ve ülkenin devlet medyasından yayılan dezenformasyona karşı koyma çabalarının bir parçası olarak Letonya'nın başkenti Riga'da "güvenilir haberler ve tarafsız habercilik" üretmeyi amaçlayan yeni bir büro açtı. RFE/RL Başkanı ve CEO'su Jamie Fly, Letonya'ya teşekkür ederek, "Rusya'nın habis etkisiyle mücadele etmek ve hâlâ özgürlüğü reddedilenlere umut vermek için birlikte çalışabileceğimiz için heyecanlıyız" dedi.

“İnternetin Öz Evladı Aaron Swartz”

Gazeteci ve İletişim Danışmanı Mehmet Şafak Sarı, 11 Ocak’taki 13. ölüm yıldönümü sebebiyle; bilgiye ulaşma özgürlüğünü ve serbest erişimi savunan, sansürün kaldırılmasına yönelik eylemleriyle tanınan Aaron Swartz hakkında yazdı: “Swartz tüm bu kamu yararına olan çalışmaları ve eylemleri sebebiyle onlarca ve milyonlarca dolarlık davanın yükünü kaldıramayarak, 26 yaşındayken New York‘taki evinde 11 Ocak 2013’te kendini astı ve yaşında yaşamına son verdi. Ölümünden önce, 1 milyon dolar para ve 35 yıl hapis cezasına çarptırılması bekleniyordu.”

IPI: Hindistan’da gazeteciler saldırılar, yasal taciz ve sansürle karşı karşıya

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Nisan ve Eylül 2022 arasında Hindistan'daki basın özgürlüğü ihlallerine ilişkin bir izleme faaliyeti yürüttü. Enstitü, verilere göre bu dönemde Hindistan'da 83 basın özgürlüğü ihlali tespit etti ve ihlallerinin çoğunun, internet sansürü ile internet ve iletişimin kapatılmasıyla ilgili olduğunu belirtti.  Bu izleme döneminde yetkililer, daha önce 552 gün süren ve belgelenen en uzun iletişim kesintilerinden birini yaşayan Keşmir'de bir düzineden fazla kez internet ve mobil hizmetlerin askıya alınması emrini verdi. Keşmir dışında hükümet, Hindistan'ın Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 144’üncü bölümüne atıfta bulunarak, “çevrimiçi söylentileri bastırmak” için Ağustos ayında beş gün süreyle kapatma emri verdiği Manipur da dahil olmak üzere mobil ve internet hizmetlerini birçok kez askıya aldı.

TikTok, ABD’de yasaklanabilir

Son dönemin en popüler sosyal medya platformlarından TikTok, gizlilik endişeleri nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yasaklanma tehlikesiyle karşı karşıya. ABD'nin bir önceki başkanı Donald Trump, kullanıcı verilerinin ihlal edildiği şüphesiyle uygulamayı yasaklamayı çoktan düşünmüş ancak bu, kamuoyunda bir karşılık bulmamıştı.  Lakin bu kez bu durum, şu an ülkede ciddi şekilde tartışmaya başlandı. https://www.dealntech.com/tiktok-banned-the-us/

“Twitter Dosyaları: Skandal mı Şamata mı?”

Dijital İletişim Uzmanı Özgür Kurtuluş, hükümet ve bazı şirketlerin yakın geçmişte Twitter yöneticilerine yönelik baskı ve manipülasyonlarını dosya dosya açıklayan ve bu esnada pek çok sansür ile sansür görüşmelerini ifşa eden Elon Musk’ın “Twitter Dosyaları” üzerine yazdı: “Birçok teknoloji muhabiri, sosyal medya uzmanı ve eski Twitter çalışanı, Musk’ın iddialarının abartılı olduğunu söyledi, çünkü şimdiye kadar paylaşılan belgeler, bir sosyal ağın sansür mekanizmalarının karmaşıklığı hakkında zaten bilinenleri büyük ölçüde destekliyordu.”