Dünya Sansür Gündemi (30 Ocak – 5 Şubat)

Dünya Sansür Gündemi (30 Ocak – 5 Şubat)

ChatGPT, New York’ta erişime engellendi

Yapay zeka sohbet botu #ChatGPT, yanlış bilgi verebileceği, kopya için kullanılabileceği ve bu yüzden öğrencilerin eğitimine zarar verebileceği endişesi nedeniyle ABD'nin New York kentindeki okullarda erişime engellendi. New York Belediyesi Eğitim Departmanı sözcüsü Jenna Lyle: Sohbet botu, sorulara hızlı ve kolay yanıtlar sağlayabiliyor ancak akademik ve yaşam boyu başarı için gerekli olan eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmiyor.

İsveç’te “casusluk yasası” sansür getirebileceği endişesiyle eleştiriliyor

İsveç'in’te 1 Ocak itibarıyla, kamu casusluğuna ilişkin yeni bir yasa yürürlüğe girdi. Yeni” casusluk yasası” İsveç'te “yabancı casusluk”, “ağırlaştırılmış yabancı casusluk” ve “uluslararası işbirliği çerçevesinde gizli bilgilerin ifşası”nı suç kapsamına almak ve suç saymak için Basın Özgürlüğü Yasası ve İfade Özgürlüğü Temel Yasasında değişiklikler yapıyor. Yasa, sansürü de beraberinde getireceği gerekçesiyle ülke içinde ve yurt dışında gazeteciler ve ilerici kesimler tarafından eleştirilerle karşılandı. 

2022’de 300 milyon Afrikalı'nın internete erişim hakkı gasp edildi

İnternet güvenlik şirketi Surfshark tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Afrika hükümetleri 2022'de yaklaşık 300 milyon kişinin internete erişimini engelledi. Çalışma, küresel olarak 4,2 milyar insanın internet sansüründen etkilendiğini belirtirken 2022’de bir milyar Afrikalının yaklaşık üçte birinin internet erişimine izin verilmediği belirtildi.

Pakistan’da Wikipedia’ya erişim kısıtlandı

Siber güvenliği ve internetin yönetimini izleyen gözlemci kuruluş NetBlocks’un verilerine göre, Wikipedia, 3 Şubat Cuma gününden itibaren Pakistan'daki birden fazla internet sağlayıcısında kısıtlandı. Olay, yetkililerin, Wikipedia’yı "kutsal olmayan" içerikleri barındırması nedeniyle yasaklamakla tehdit ettikten günler sonra gerçekleşti. Erişim, Başbakan'ın müdahalesinin ardından 5 Şubat Pazartesi günü büyük ölçüde yeniden sağlandı.

Hindistanlılar, hükümeti eleştiren belgesele getirilen sansürü internetle aşıyor

21 Ocak'ta Hindistan Enformasyon ve Yayın Bakanlığı, “Hindistan'ın egemenliğini ve bütünlüğünü baltalamak” gerekçesiyle BBC tarafından hazırlanan ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin eleştirildiği bir belgeselin paylaşılmasını yasakladı. Ülkedeki internet kullanıcıları ise “India: The Modi Question” isimli belgeseli Telegram, Reddit ve WeTransfer gibi platformlarda yayımlayarak sansürü aşıyor.

Apple, merkezsiz sosyal medya platformunu App Store’dan kaldırdı 

Apple, hükümetlerin veya özel şirketlerin denetiminden veya sansüründen kaçmak için şifreli bilgi alışverişinde bulunan merkezi olmayan kullanıcı ağı Nostr’ı Çin’deki Apple mağazsından kaldırdı.