Dünya Sansür Gündemi (29 Ocak – 4 Şubat)

Dünya Sansür Gündemi (29 Ocak – 4 Şubat)

Rusya, hava savunma sistemi için interneti kesit

Rusya Dijital Kalkınma Bakanlığı, Rus yetkililerin anti-drone ve hava savunma sistemlerine "ince ayar" yapabilmeleri için Leningrad, Novgorod ve Pskov bölgelerindeki Rus yetkililere 25-30 Ocak tarihleri arasında 4G internet bağlantısını engelleme talimatı verdi.

Avrupa Konseyi, Rus sansür destekçisini cezalandırdı

Avrupa Konseyi, sansür uygulamaları konusunda Rus hükümetine yardımcı olan Rus para-hükümet Güvenli İnternet Birliği ile birliğin başkanı Ekaterina Mizulina'ya yaptırım uyguladı.

Mizulina'nın mal varlıkları dondurulurken AB'ye seyahat etmesi ile AB'den fon alması da yasaklandı.

Konsey, yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği, Rusya'da sivil topluma ve insan hakları savunucularına yönelik sistematik baskı ile bağımsız medyaya, gazetecilere, siyasi muhalefet üyelerine ve diğer eleştirel seslere yönelik aralıksız baskıyı güçlü bir şekilde kınıyor" dedi.

EFF ve Access Now, LGBTİ+’lara uygulanan internet sansürü konusunda BM’ye bilgi verdi

Dijital hakları savunan sivil toplum kuruluşları Electronic Frontier Foundation (EFF) ile Access Now, Birleşmiş Milletler (BM) Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliğine Dayalı Şiddet ve Ayrımcılığa Karşı Koruma Bağımsız Uzmanı'nın (IE SOGI) BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunduğu raporun bir parçası olarak dünya genelinde dijital haklar ve SOGI konularını ele alan bilgiler sundu.

Raporda, LGBTİ+’lara uygulanan internet sansürü, bunun şekilleri, sansürün en sık görüldüğü ülkeler ile bu ülkelerde sansüre izin veren yasal düzenlemelere yer verildi. Bununla birlikte, bu sansürün ortadan kaldırılması için söz konusu ülkelere önerilerde de bulunuldu.

Çin, ülke ekonomisiyle ilgili olumsuz eleştiriler içeren haber ve paylaşımları siliyor

The New York Times ve The Wall Street Journal'da yer alan haberlere göre Çinli yetkililer, ülkenin güncel ekonomik durumu hakkında olumsuz eleştiriler içeren sosyal medya paylaşımları ile haberlerin yanı sıra mali analizleri erişime engelliyor.

The New York Times’da yer alan “Çin'in Sansür Ağı Ekonomiyi Eleştirenleri Hedef Alıyor” başlıklı haberde “Pekin, çökmekte olan bir borsa ve çökmekte olan bir emlak sektörüyle mücadele ederken olumsuz olduğu düşünülen yorumlar ve hatta mali analizleri engelleniyor” ifadeleri yer aldı.

Habere göre Devlet Güvenlik Bakanlığı, resmi WeChat hesabından bir açıklama yaptı ve vatandaşların Çin'in gidişatına ilişkin "yanlış anlatılara" inanmamaları, bunun yerine Devlet Başkanı Xi Jinping'in vizyonuna inanmaları gerektiğini söyledi.

Haberde, Pekin'in sosyal medyayı ve iyimser olmayan yorumlar yapan finans uzmanları ile ekonomistlerin haberlerini sansürlemek için harekete geçtiği belirtildi.

The Wall Street Journal'da yer alan habere göre Pekin merkezli bir yayın organında yayımlanan ve ekonomik zorlukların ele alınmasında doğrudan devlet müdahalesi çağrısında bulunan bir makale, yayımlandıktan birkaç saat sonra web sitesinden silindi.

Sosyal medya uygulamaları “parmak izi” ile kişisel veri topluyor

iOS ve güvenlik üzerine çalışmalar yapan MYSK araştırmacıları, Facebook, TikTok, LinkedIn, Bing ve diğer birçok popüler uygulamanın yalnızca bir anlık bildirim göndererek iPhone'lardan veri toplamak için "Parmak İzi" tekniğini kullandığını keşfetti.

Araştırma, uygulamaların iOS'taki özel bir özellik olan ve arka planda bildirimleri özelleştirmelerine izin veren bir mekanizmayı nasıl kullanarak veri topladığını gösteriyor.

MYSK, YouTube kanalından yayımladığı bir videoyla bunun nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde anlattı.