Dünya Sansür Gündemi (27 Şubat – 5 Mart)

Dünya Sansür Gündemi (27 Şubat – 5 Mart)

Kamuda TikTok yasağı yaygınlaşıyor Rusya, sansür yasasını genişletiyor Gazetecileri Koruma Komitesi'nden (CPJ) Rusya'ya 'Sansür Yasası' tepkisi Rusya, batı merkezli mesajlaşma uygulamalarının devlet kurumlarında kullanılmasını yasakladı

Kamuda TikTok yasağı yaygınlaşıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun ardından ABD, Kanada ve AB Parlamentosu da Çin menşeli popüler uygulama Tiktok'u, güvenlik endişesi gerekçesiyle kurumsal telefonlarda yasaklıyor.

Rusya, 'Sansür Yasası'nı genişletti

Mart 2022’de Rus milletvekilleri, Rusya ordusunu ve yurt dışındaki devlet kurumlarının eylemlerini itibarsızlaştırmak veya bunlar hakkında "sahte" bilgiler yayanlar için para cezaları ve hapis cezaları öngören yasalarda bir dizi değişiklik yaptı. 2 Mart Perşembe günü, Rusya yasama meclisinin alt meclisi olan Devlet Duması, bu yasaları Wagner Grubu gibi özel askeri şirketlerin savaşçıları da dahil olmak üzere savaşa yardım eden tüm örgüt ve kişileri içerecek şekilde genişletecek değişiklikleri kabul etti. Buna göre, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerince verilen görevlerin yerine getirilmesine yardımcı olan gönüllü oluşum, örgüt ve/veya bireylerin itibarını zedelemeye yönelik içerikler oluşturup yayanlar hakkında 100 bin rubleden 1 milyon rubleye varan para cezaları ile beş yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Gazetecileri Koruma Komitesi'nden (CPJ) Rusya'ya 'Sansür Yasası' tepkisi

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Rusya parlamentosunun kabul ettiği son yasa tasarısına karşı bir açıklama yayımladı. Rusya’nın mevcut "Sansür Yasası"nı "rezalet" olarak adlandıran CPJ'nin Avrupa ve İnsan Hakları Departmanı'ndan Gulnoza Said, şunları söyledi: "Rusya, Rus ordusunun Ukrayna’daki eylemleri hakkında haberler geçen bağımsız medyaya topyekün bir sansür uyguladıktan bir yıl sonra, Rus muhalif sesler üzerindeki sansür ipini daha da sıkmaya karar verdi. Rus milletvekilleri, rezil 'sahte' haber yasalarına yeni önerilen değişiklikleri kaldırmalı ve medyanın Ukrayna'daki tüm Rus savaşçıların eylemleri hakkında özgürce haber yapmasına izin vermeli."

Rusya, batı merkezli mesajlaşma uygulamalarının devlet kurumlarında kullanılmasını yasakladı

Rusya'nın internet izleme kurumu Roskomnadzor, batılı dokuz popüler anlık mesajlaşma uygulamasının Rusya hükümeti ve devlet kurumlarının cihazlarında kullanılmasını yasaklayan düzenlemenin yürürlüğe girdiğini duyurdu. Buna göre, aşağıdaki uygulamaların devlet memurları ve devlet kurumları tarafından kullanılması yasaklandı:
  1. Viber
  2. Discord
  3. WeChat
  4. Snapchat
  5. Telegram
  6. Threema
  7. WhatsApp
  8. Microsoft Teams
  9. Skype for Business