Dünya Sansür Gündemi (16 – 22 Ocak)

Dünya Sansür Gündemi (16 – 22 Ocak)

Twitter, üçüncü parti uygulamaları engelledi

Twitter; Tweetbot, Twitterrific, Birdie, Echofon vb. birçok üçüncü parti Twitter uygulamasının, Twitter API'lerini kullanmasını kasıtlı olarak engellediğini açıkladı. Bu, Twitter'ın bu uygulamalar aracılığıyla kullanılamayacağı anlamına gelirken, bir gerekçe ise belirtilmedi.

Roskomnadzor “LGBTİ+ propagandası” sayılacak yayımları açıkladı

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, 26 Aralık Pazartesi günü yayımladığı yeni bir kararname ile ülkenin federal sansür kurumu Roskomnadzor’a LGBTİ+’lar hakkında kapsayıcı yayımlar yapıp bilgiler içeren web sitelerini yasaklama yetkisi vermişti. Roskomnadzor da “LGBTİ+ propagandası” sayılacak ve dolayısıyla bunu yapan internet sitelerinin engellenmesine neden olacak bir “kriterler listesi” geliştirdi. Buna göre aşağıdaki şekilde yayım yapan internet siteleri erişime engellenebilecek:
  • "Geleneksel olmayan" ilişki biçimlerini çekici bir şekilde pazarlayan
  • Heteroseksüel olmayan ilişkileri, "geleneksel" heteroseksüel ilişkiler” kadar normal ve değerliymiş gibi sunan
  • Heteroseksüel olmayan ilişkileri öven, haklı çıkaran
  • İnsanları, heteroseksüel olmayan ilişkilerin de normal olduğuna ikna etmeye çalışan
  • Düzenleyicilerin "cinsiyet değişikliği" dediği cinsiyet uyumunu ve süreçlerini güzelleyen
https://meduza.io/en/news/2023/01/19/russian-censorship-authority-issues-anti-lgbtq-internet-guidelines

“Beyaz Saray, İran’daki sansürün aşılmasına yardım etmemizi istedi”

İnternet güvenliği ve alan adı sunucusu hizmetleri sağlayan ABD merkezli Cloudflare şirketinin CEO'su Mathew Prince 19 Ocak Perşembe günü İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda konuştu. Prince, buradaki konuşmasında, üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisinin, geçen Eylül ayında İran'da protestoların patlak vermesinin ardından kendileriyle iletişime geçtiğini ve İran halkının ülkedeki internet sansürünü aşmasına yardım edip edemeyeceklerini sorduğunu kaydetti. Prince "Beyaz Saray'daki üst düzey bir yetkiliden 'Rusya'da yaptığınız şeyi İran'da da yapabilir misiniz?' diyen bir telefon aldım ve ‘'Hayır' yanıtını verdim. Telefondaki kişi 'Neden olmasın?' diye sordu. Ben de 'Çünkü yaptırımlar İran'a ekipman koymamızı engelledi' dedim” diye konuştu.

İnternet sansürü 2022'de 4,2 milyar insanı etkiledi

İnternet güvenlik şirketi Surfshark'ın internet gözlemcisi NetBlocks ile ortaklaşa hazırladığı yeni bir rapora göre, 2022'de 32 ülke internet sansüründen etkilenirken, toplam 112 sansür olayı yaşandı. Bunlardan 34'ü 2022'den önce başlayıp 2022’de de sürerken, 78'i ise 2022’de başladı. Çalışma, kaydedilen 24 sansür vakasıyla, Hindistan’ın Keşmir bölgesiyle Jammur kentinin dünyanın herhangi bir yerinde tek bir bölge için en fazla sayıda sansür vakasının yaşandığı yer olduğunu kaydetti. Rapora göre geçen yıl 4,2 milyar insan, yaşanan bu sansür vakalarından etkilendi ve bunların yüzde 47’sini Asyalılar oluşturdu.

Çin, Kovid-19 sansürünü sürdürmek için yeni bir kampanya geliştirdi

Çinli siber yetkililer, Ay Yeni Yılı festivali sırasında "pandemik söylentiler" nedeniyle oluşması muhtemel "kasvetli, olumsuz, negatif duyguların” önüne geçebilmek için internet sansürüne yönelik yeni bir kampanya duyurdu. Ülkenin resmi internet düzenleyicisi olan Çin Siber Uzay İdaresi, 18 Ocak’ta yaptığı bir açıklamayla “Bahar Şenliği internet ortamını düzeltme” isimli bir kampanya oluşturduklarını söyledi. Kampanya kapsamında, ülkedeki sosyal medya platformlarına "Pandemiyle ilgili korku ve panik yaratacak içerikleri" silmeleri emredildi.