Dünya Sansür Gündemi (7 – 13 Ağustos)

Dünya Sansür Gündemi (7 – 13 Ağustos)

Sizin için derlediğimiz erişim engelleri listesini ve sansüre ilişkin haberleri aşağıda bulabilirsiniz.

Irak’ta Telegram’a getirilen erişim engeli kaldırıldı

Yarattığı güvenlik endişeleri nedeniyle Irak’ta erişime engellenen Telegram, Irak Telekom Bakanlığı’nın güvenlik konusundaki talebini yerine getirdikten sonra yeniden erişime açıldı.

Nijerya’da dijital sansür artmaya devam ediyor

Nijerya Cumhurbaşkanı Bola Tinubu, 12 Haziran’da, vatandaşların mahremiyeti ve ifade özgürlüğü haklarını korumak gerekçesiyle Nijerya Veri Koruma Yasasını (NDPA) imzaladı. 

Bunun üzerine, bir sivil toplum kuruluşu olan Data and Digital Rights Coalition (Veri ve Dijital Haklar Koalisyonu), "Nijerya'da çevrimiçi sansürdeki artış" konusundaki endişelerini dile getirdi. 

Senegal’de Starlink terminali satan beş kişi gözaltına alındı

Senegal polisi, hükümetin ağustos ayı başından beri uyguladığı internet kesintilerini aşmak için izinsiz bir şekilde Starlink terminalleri satan beş kişiyi gözaltına aldı.

İnterneti bir yıl içinde üçüncü kez kesen Senegal hükümeti, ülkede Starlink satışı yapanları "yasadışı internet erişimi sağlamak ve düzensiz pazarlama" ile suçluyor.

Rus hükümeti, VPN kullanıcıları aracılığıyla yeni sansür yöntemleri oluşturuyor

7 Ağustos'tan beri çok sayıda Rus internet kullanıcısı, VPN hizmetlerinde teknik sorunlar yaşadıklarını bildiriyor. SecurityLab'a göre sorunlar MTS, MegaFon, Beeline, Tele2, Yota ve Tinkoff Mobile gibi mobil operatörlerin müşterilerini etkiliyor. 

Na Svyazi teknik destek projesine göre, şikayetlerin çoğu Moskova ve St. Petersburg ile daha geniş Moskova ve Leningrad bölgelerinin yanı sıra Tataristan'dan geliyor.

Na Svyazi'nin uzmanları, VPN arızalarının büyük olasılıkla Rus makamlarının blokajlarından kaynaklandığını söyledi. Uzmanlar, Rus yetkililerin, VPN kullanıcıları tarafından iletilen hata bildirimlerini kötüye kullanarak bu bildirimler üzerinden yeni sansür metotları geliştirmeye çalıştığını belirtti.

ARTICLE 19, Fransa’daki internet yasa tasarısını eleştirdi: Endişeliyiz

İfade özgürlüğü ile bilgi edinme özgürlüğünü geliştirmek için çalışan insan hakları örgütü ARTICLE 19, kısa bir süre önce Fransız parlamentosuna sunulan ve "SREN" olarak bilinen yasa tasarısına karşı bir açıklama yayımladı.

Hak örgütü, “Önerilen internet yasa tasarısı çevrimiçi konuşmayı tehdit ediyor” başlıklı açıklamada, bu yasa teklifinden ciddi bir endişe duyduklarını belirtti:

“Dijital alanı güvence altına almak ve düzenlemek için bir çerçeve olarak sunulsa da tasarı, Fransa ve ötesindeki internet kullanıcıları için insan haklarına yönelik temel tehditler sunan çeşitli endişe verici hükümler içeriyor. Bu yasa, web tarayıcılarının ve alan adı sistemi (DNS) çözümleyicilerinin, hükümet tarafından talep edilen web sitelerini engellemelerini zorunlu kılacak.”

SREN hakkında

Dolandırıcılık, çevrimiçi tacizle mücadele ve çocukların çevrimiçi pornografiden korunmalarını sağlamak amacıyla internet içeriğini düzenlemeyi amaçlayan yasa, hükümete dilediği internet sitesini engelleme yetkisi veriyor.

Bakanlar Kurulu tarafından sunulan tasarının özellikle 6. maddesi tepki çekiyor.

İlgili madde, hükümete tarayıcı düzeyinde engellenecek web sitelerinin bir listesini hazırlama yetkisi veriyor. 

Bu madde, DNS sağlayıcıları ile web tarayıcılarının, Ceza Kanunu ve Para ve Finans Kanunu'nun bazı yönlerini ihlal ettiği iddiasıyla Fransız hükümeti tarafından kara listeye alınan herhangi bir web sitesini engellemesini zorunlu kılıyor. 6. maddeye göre engelleme emri idari makam tarafından verilebilir.

Mozilla Vakfı da bu yaklaşımın baskıcı rejimler için operasyonel bir model oluşturma riski taşıdığı ve sansürü aşma araçlarının etkinliğini zayıflatabileceği uyarısında bulunuyor.