Dünya Sansür Gündemi (31 Temmuz – 6 Ağustos)

Dünya Sansür Gündemi (31 Temmuz – 6 Ağustos)

İran'da kitap satış platformuna erişim engeli: 'Başörtüsü kuralını ihlal etti'

İran'da popüler çevrimiçi kitap satış platformu Taaghche'nin internet sitesi, çalışanlarının "zorunlu başörtüsü kurallarına riayet etmeden" çektirdikleri bir fotoğrafı internet üzerinden paylaşmasının ardından erişime engellendi. Bir gün sonra ise erişim engeli kaldırıldı.

Muhalif liderin tutuklandığı Senegal'de TikTok'a erişim engeli

Senegal İletişim Bakanlığı, #TikTok'a bir sonraki emre kadar erişim engeli getirildiğini duyurdu. Açıklamada, TikTok için "kötü niyetli kişilerin ülkenin istikrarını tehdit eden nefret dolu ve yıkıcı mesajlar yaymak için tercih ettikleri bir uygulama" ifadeleri kullanıldı.

Irak’ta Telegram’a erişim engellendi

Irak, kişisel verileri sızdıran kanalları kapatmadığı gerekçesiyle ülke genelinde Telegram mesajlaşma uygulamasına erişim engeli getirdi. Telekomünikasyon Bakanlığı, kararın ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle alındığını belirtti.

Çin, çocuk ve gençlere interneti sınırlayacak

Pekin, 18 yaş altı çocuk ve gençlerin internet bağımlılığını azaltmak için bu yaş grubunun internette geçirdiği zamanı sınırlandırmaya hazırlanıyor. Buna göre 18 yaş altındakiler yalnızca belirli saatlerde internete erişebilecek.

Robert F. Kennedy Jr. sansür uyguladığı iddiasıyla Google ve YouTube'a dava açtı

Eski Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanı Robert F. Kennedy’nin oğlu Robert F. Kennedy Jr., çevrimiçi video paylaşım platformu YouTube ve onun çatı şirketi Google’a sansür davası açtı.

Sebebi ise Kovid-19 için geliştirilen aşıları eleştirdiği videolarının, YouTube'un tarafından "tıbbi yanlış bilgilendirme" politikaları gerekçesiyle sık sık kaldırılması.

Aşı karşıtı olarak bilinen Kennedy Jr., YouTube’un bunu Biden yönetiminden aldığı talimatlar doğrultusunda yaptığını iddia ediyor. ABD’de 2024'te yapılacak Başkanlık Seçimleri'nde adaylığını koyan Kennedy Jr.,’ın hukuk ekibi, ön seçimler yaklaştıkça Kennedy Jr.,’a uygulanan sansürün artacağından endişe ediyor.

Çin, 86 bin gönderi ve sekiz bin hesaba erişim engeli getirdi

Çin Siber Uzay İdaresi (CAC), ülkenin ilk yerli üretim yolcu uçağını "karalamak" da dahil olmak üzere işletmelerin haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle sekiz binden fazla sosyal medya hesabını engelledi.

CAC, 1 Ağustos Salı günü WeChat hesabında paylaştığı bir gönderide, "Bazı hesaplar gerçekleri uyduruyor, yanlış haberler yayıyor, kasıtlı olarak belirli şirketlerle olumsuz sektör bilgilerini ilişkilendiriyor veya 'vatanseverlik' kisvesi altında işletmeyle ilgili söylentiler uyduruyor" dedi. 

CAC, aynı zamanda WeChat, Weibo ve Douyin dahil olmak üzere Asya kıtasının en popüler sosyal medya platformlarından içerik yönetiminin sorumluluğunu üstlenmelerini, sansür sistemlerini geliştirmelerini, şikayetleri ele almalarını ve söylentilerin yayılmasını önlemelerini istedi.

CAC, bu yanlış bilgilerin önüne geçmek için şimdiye kadar şirketlerle ilgili yanlış bilgi içeren 86 binden fazla gönderinin kaldırıldığını ve 8 bin 425 hesabın engellendiği belirtti.

Senegal hükümeti, internete erişimi yine engelledi

Senegal hükümeti, sosyal medyada nefret dolu mesajların yayılmasını engellemek için internet hizmetlerine erişimin 7 Ağustos Pazartesi gününden itibaren kısıtlanacağını duyurdu. Ülkenin iletişim bakanı Moussa Bocar Thiam'ın bu son duyurusu, muhalefet lideri Ousmane Sonko'nun Cumartesi günü isyan, suç komplosu ve diğer suçlarla suçlanmasının ardından geldi.

Bu, Senegal Hükümeti'nin 2023'te internet erişimini ilk engelleyişi değil. Technext’e göre daha önce, iki yıl hapis cezasına çarptırılan muhalefet lideri Ousmane Sonko'nun tutuklanmasının sonra da ülkede sosyal medya kullanımının kısıtlandığını belirtti.

Velvele, Pakistan basınında

Kadın ve LGBTİ+’ları odağına aldığı bir yayımcılık benimseyen Velvele, Pakistan merkezli haber platformu Global Village Space’in manşetinde yer aldı.

“Türkiye'de LGBTQ medya özgürlüğüne yönelik tehditler” başlıklı haberde Türkiye’deki LGBTİ+ topluluğunun son yıllarda var olmak konusunda zorluklarla karşı karşıya kaldığı belirtildi ve “Velvele gibi çevrimiçi platformlar, sürekli olarak Türk makamlarının sansür ve yasal işlem tehdidiyle karşı karşıya kalarak bu savaşın ön saflarında yer alıyor.” dendi.

Haberde şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye'nin zayıf medya özgürlüğü sicili, Velvele gibi mecralara gölge düşürüyor. İnternet engellemeleri ve yasal tehditlerle dolu bir geçmişe sahip olan Türkiye'deki gazeteciler, çalışmaları nedeniyle hedef alınma konusunda her zaman endişe duyuyorlar. Henüz Velvele'ye karşı doğrudan bir eylem olmamasına rağmen, her zaman var olan sansür endişesi ekibin üzerinde asılı duruyor. 2016'daki başarısız darbe girişiminden bu yana, çok sayıda haber kaynağının kapatılması, bağımsız medya için ürpertici bir atmosfer yarattı.”