Cumhurbaşkanlığı, dokuz8HABER’den sansür talep etti: 'Haberi kaldır, TÜİK ne diyorsa onu yaz!'

Cumhurbaşkanlığı, dokuz8HABER’den sansür talep etti: 'Haberi kaldır, TÜİK ne diyorsa onu yaz!'
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, muhatabı olmadığı bir haber için dokuz8HABER’e avukatı ve noter aracılığıyla tekzip göndererek sansür talep etti. Gazetede yayımlanan "Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı (YASAD) Başkanı Kamalı: 2021'de 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti" başlıklı haberin kaldırılmasını isteyen ofis, bundan sonra haberlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin esas alınmasını istedi. 28 Kasım'da dokuz8HABER'de yayımlanan ve YASAD Başkanı Kamalı'nın "30 bin yazılımcı yurt dışına gitti, bu sayı önümüzdeki dönemde 100 bine kadar çıkabilir" ifadelerinin yer aldığı haberi tekzip eden Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, haberin kaldırılmasını ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin eklendiği bir tekzip metninin yayımlanmasını istedi. dokuz8HABER, özel sektör hakkında, ilgili sektör derneğinin verdiği bilgiler için bir kamu kurumunun tekzip talep etmesini "hukuk ve medya sistemi bakımından bir ilk" olarak değerlendirdi. Ankara 24. Noterliği aracılığıyla T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi adına avukat Mehmet Gedikbaş imzasıyla gönderilen gönderilen metinde ilgili habere atıfta bulunuldu ve haberde yer alan şu cümleler hatırlatıldı: "...2021 yılında Türkiye’den 30 binin üzerinde yazılımcı yurt dışına gitti... Kamalı, Türkiye’deki yazılım şirketlerinin yılda yüzde 20 büyüdüğünü belirtirken, iş gücünün aynı dönemde yüzde 10’dan fazla azaldığını belirtti."

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi: 'Mesnetsiz verilerle kamuoyu yanlış yönlendirildi'

Tekzip metninde, bu ifadelerle ilgili olarak, "İş gücü verilerinden bahsederek analiz yapıldığı ancak haberde herhangi bir kaynak gösterilmediği, bu haliyle mesnetten yoksun veriler ile kamuoyunun yanlış bir şekilde yönlendirildiği tespit edilmiştir. Dolayısıyla kamuoyu yanlış bilgilendirilmektedir" yorumu yer aldı. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi bu tespitle yetinmedi ve aynı zamanda bir "düzeltme metni" ileterek yayımlanmasını talep etti. Düzeltme metninde de aynı şekilde YASAD Başkanı Gönül Kamalı’nın yazılım sektörü hakkında verdiği bilgilerin yanlış olduğu iddiası tekrarlandı ve TÜİK başta olmak üzere farklı kurumların verileri sıralandı. "Bilgi kirliliği" ve "yanlış bilgilendirme" gibi iddiaların da yer aldığı metinde "...objektif verilere dayanan istatistiki veriler ile haber yapılması gerekmektedir" denilerek, "gazetecilik dersi" de verildi.

'Verilerle haber yapın' diyip yanlış veri göndermişler

Düzeltme metni, "Bu bilgiler ışığında haberdeki hataların giderilmesi, gerekli düzeltmelerin yapılması ve kamuoyunun bir daha yanlış bilgilendirilmesine sebep olmamak adına teknik alanlarda objektif verilere dayanan istatistiki veriler ile haber yapılması gerekmektedir" diye bitti. Yazılım sektörüyle ilgili bir iş gücü haberinde YASAD Başkanının açıklamalarını değil, TÜİK’i referans alarak haber yapılabileceğini iddia eden düzeltme metninin ekinde TÜİK’in sektörle ilgili bilançolarına da yer verildi. Ancak tekzip metnine eklenen bu sektörel bilançolarda iş gücü ile ilgili herhangi bir bilgi yer almadı, sadece farklı sektörlerin kârlılık ve büyüme oranları aktarıldı. Düzeltme metninde ise "yazılımcı sayısı" ile ilgili değil, genel olarak "bilgi ve iletişim sektörü" ile ilgili istihdam artış verilerine yer verildi.

Biçici: 'Haberi kaldırmıyoruz, hangi sıfatla dava açacak?'

Gökhan Biçici Tekzip metninin sonunda, "haberin yayımdan çıkarılması, haberdeki hataların giderilmesi, gerekli düzeltmelerin yapılması ve düzeltme metninin yayımlanması" talep edildi. Aksi halde "yasal yollara başvurulacağı" da "ihtaren" bildirildi. Tekzip metnini değerlendiren dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, tekzip göndermenin usulü olduğunu ve konunun taraflarının tekzip gönderebileceğini hatırlattı ve şunları sordu: "Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi isterse kendi elindeki bilgileri açıklayabilir, raporlar duyurabilir. Haber değeri görürsek yayımlarız. Ancak hangi hukuki sıfatla YASAD Başkanının açıklamasını yayımlamamıza müdahale ediyor? Farklı kaynaklardaki bilgileri mukayese ederek, 'Öyle yazmayın, böyle yazmayın' talimatı verebiliyor? Haberciliğin ilkeleri ve onuru, bir bürokratın iki dudağı arasında mı?"

'Sadece TÜİK verilerini mi yayımlayacağız?'

Biçici, her ay hem TÜİK’in hem de Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) aylık ve yıllık enflasyon verisi açıkladığını hatırlatarak, "Yarın bir başka bürokrat, ‘ENAG verileri doğru değil, tekzip girin, sadece TÜİK verilerini yayımlayın’ derse ne yapacağız? Sansür Yasası’nda bile böyle bir hüküm, böyle bir yorum yok. Bu düzeltme talebinde; haberin muhatabı ve tarafı olmadığı halde, ne yazacağımıza, hangi verileri kullanabileceğimize hükmetmeye çalışan hukuksuz bir irade var. Bunun bir bürokratın işgüzarlığı olduğunu, tekzip ile ilgili yasa hükümlerini bilen mahkemelerden döneceğine inanıyoruz. Haberi kaldırmayacak, bu tekzibi yayımlamayacağız. Bizim gazetecilik ilkelerimizin kaynağı bellidir, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi bürokratlarının vereceği gazetecilik dersine ihtiyacımız yok" dedi.