Bant daraltma uygulaması TBMM gündeminde: Hangi hukuki dayanakla yaptınız?

Bant daraltma uygulaması TBMM gündeminde: Hangi hukuki dayanakla yaptınız?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Levent Gök, İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı sonrası internet erişimini kısıtlamak için devreye sokulan "bant daraltma" uygulamasını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na sordu. 13 Kasım Pazar günü Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde bombalı bir saldırı gerçekleştirilmiş ve bu saldırının ardından önce yayın yasağı, sonra da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Facebook, Twitter, Instagram ve YouTube gibi sosyal medya platformlarına bant daratlma işlemi uygulanmıştı. Bu uygulamayla birlikte ilgili platformlara erişim kısıtlanmıştı. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, bu erişim kısıtlamasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

'İfade ve haber alma özgürlüğüne bir darbedir'

Konuyla ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gök, "İlgili birimlerin talebi üzerine bant daraltma uygulandığını açıklayan BTK, talebin nereden geldiğine ve hangi amaçla söz konusu uygulamanın yapıldığına ilişkin herhangi bir açıklama yapmamıştır. Herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın keyfi olarak uygulanan erişim engelleri ifade ve haber alma özgürlüğüne darbe vuran, hukuk tanımayan bir anlayışın ürünüdür" dedi.
Gök tarafından Karaismailoğlu'na yöneltilen sorular şu şekilde:
  • BTK’dan bant daraltma uygulamasını talep eden birimleri açıklar mısınız?
  • Bant daraltma hangi hukuki dayanağa istinaden uygulanmıştır?
  • Bant daraltma uygulaması hangi amaçlar doğrultusunda uygulanmıştır? Sosyal medyada veri akışını engellemenin faydaları nelerdir? Söz konusu amaçlara uygulama sonucunda ulaşılmış mıdır?
  • Bant daraltma uygulamasının başlangıç ve bitiş saatlerini açıklar mısınız?
  • Sosyal medya platformlarında bant daraltma uygulandığı saatlerde BTK Başkanı hangi yöntemle sosyal medyada paylaşım yapmıştır?
  • Bant daraltma uygulamasının ifade ve haber özgürlüğüne aykırı olması sebebiyle konuya ilişkin herhangi bir resmi süreç başlatılması düşünülmekte midir?