AB'den Twitter, Meta ve TikTok'a Hamas soruşturması: Erişim engeli uygulanabilir

AB'den Twitter, Meta ve TikTok'a Hamas soruşturması: Erişim engeli uygulanabilir

Avrupa Birliği (AB), Hamas’ın İsrail’e saldırısının ardından dezenformasyon ile yasa dışı ve zararlı içeriklerin yayıldığını söyleyerek AB kurallarına uymaları için Meta ve TikTok’a uyarı verdi.

AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, "Hamas tarafından İsrail genelinde gerçekleştirilen terör saldırılarının ardından, özellikle yasa dışı içerik ve dezenformasyonun önlenmesi" ile ilgili çabaları konusunda Meta ve TikTok'tan ayrıntılı bilgi sunmalarını istedi.

Komisyon, çatışmalarla ilgili platformlarda üzerinde oynanmış görüntüler ve yanlış etiketlenmiş videolar da dahil olmak üzere yanlış bilgilendirmede bir artış olduğunu gözlemledi.

Yanlış bilgiyle mücadele konusunda yeterince çaba göstermedikleri gerekçesiyle platformları uyaran komisyon, şirketlerin Dijital Hizmetler Yasası'na nasıl uyum gösterdiklerini açıklamaları için resmi talepte bulundu.

Talep kapsamında, Meta ve TikTok'tan "terör ve şiddet içerikleri", "nefret söylemi" ve "dezenformasyonun yayılması ile güçlendirilmesi" riskini azaltmak için aldıkları önlemleri açıklamaları bekleniyor.

Her iki platforma da 25 Ekim'e kadar süre verildi.

Meta: 795 binden fazla içeriği kaldırdık

Facebook ve Instagram'ın çatı şirketi Meta, kriz durumlarında ifadeyi korurken riskleri tespit ve mücadele konusunda gelişmiş bir sürece sahip olduklarını bildirdi. 

Şirket, Hamas'ın İsrail'deki saldırıları sonrasında akıcı İbranice ve Arapça konuşanlar da dahil, özel operasyonlar merkezi personeli ile birlikte durumu yakından izlediklerini ve gelişen durumlara karşı hızla tepki verdiklerini belirtti. Şirket, bu kapsamda 7 Ekim’i takip eden üç gün içinde, politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle İbranice ve Arapça 795 binden fazla içeriği kaldırdığını veya rahatsız edici olarak işaretlediğini söyledi.

Ekiplerinin platformları güvenli tutmak için gece gündüz çaba gösterdiğini vurgulayan Meta, kendi politikalarını ya da yerel hukuku ihlal eden içeriğe karşı harekete geçtiklerini ve dezenformasyonun yayılmasını sınırlandırmak için doğruluk teyidi yapan üçüncü kişilerle işbirliği içinde olduklarını duyurdu.

TikTok: Çalışmalara devam ediyoruz

CNBC'ye konuşan bir TikTok sözcüsü ise "Avrupa topluluğumuzu güvende tutmak için devam eden çalışmalarımız hakkında daha fazla bilgi ekleyeceğimiz Dijital Hizmetler Yasası kapsamındaki ilk şeffaflık raporumuzu önümüzdeki hafta yayınlayacağız" dedi.

Twitter'a soruşturma açıldı

Komisyon, yasa kapsamında ilk resmi talebini Elon Musk'ın sahibi olduğu sosyal medya platformu Twitter'a ileterek geçen hafta bir soruşturma başlatmıştı.

Twitter'a açılan soruşturmanın nedeni de “Terör ve şiddet içerikli paylaşımları yayma ve nefret söyleminde bulunma ihtimali".

Twitter'ın CEO’su Linda Yaccarino, Avrupa Komisyonundan gelen mektuba cevaben, Twitter olarak Hamas’a bağlı yüzlerce hesabı kaldırdıklarını ve on binlerce içeriği kaldırmak ya da etiketlemek için harekete geçtiklerini söyledi.

25 Ekim'e kadar süre verildi

İlk olarak, firmalardan 25 Ekim'e kadar "krize müdahale" konusunda talep edilen bilgileri sağlamaları ve 8 Kasım'a kadar da seçim bütünlüğünün korunmasına ilişkin sorulara yanıt vermeleri istendi.

TikTok, ayrıca Avrupa Komisyonu'na Kasım ayındaki son tarihe kadar çocuk kullanıcıları çevrimiçi ortamda nasıl koruduğunu anlatmakla görevlendirildi.

Erişim engeli uygulanabilir

Komisyon, şirketlerden gelecek yanıtlara bağlı olarak Dijital Hizmetler Yasası'na uyum sağlanmadığının tespit edilmesi halinde Meta ve TikTok'a karşı resmi işlem başlatabilir ve "yanlış, eksik veya yanıltıcı bilgi" nedeniyle şirketin küresel cirosunun yüzde 6’sına varan para cezaları uygulayabilir.

Yaptırımlar bununla da sınırlı değil. İhlalin tekrarlanması, yani Dijital Hizmet Yasası'na uyum sağlanmamaya devam edilmesi halinde söz konusu dijital platformların AB’deki faaliyetleri geçici olarak askıya alınabilir. Bu ise geçici bir erişim engeli anlamına geliyor.

Yasa ilk kez kullanılıyor

AB'yi büyük teknoloji şirketlerini "dizginlemede" dünya lideri yapan ve bir içerik denetleme yasası olan Dijital Hizmetler Yasası, ilk defa Hamas-İsrail savaşında deneniyor. 

AB’nin ağustosta yürürlüğe giren yeni yasası, büyük dijital platformlara katı kurallar getirmişti. 

Yasaya göre söz konusu platformların yasa dışı içeriğin yayılmasını ve dezenformasyonu önlemesi gerekiyor.

Aksi takdirde, şirketleri yıllık küresel gelirinin yüzde 6'sına varan para cezası tehdidi ve söz konusu dijital platformların AB’deki faaliyetine son verilebiliyor.