2024'ten haber alınamıyor: Yılın ilk haftasında 688 habere erişim engeli getirildi

2024'ten haber alınamıyor: Yılın ilk haftasında 688 habere erişim engeli getirildi

2024’ün ilk haftasında 688 haber ve sosyal medya paylaşımı için erişim engeli kararı verildi. Bu sayıya 18 mahkeme kararıyla ulaşılırken en çok şirketler ile AKP’ye yakın kişi ve/veya organizasyonlar hakkındaki haberler engellendi.

ALİ SAFA KORKUT

Free Web Turkey'nin verilerine göre 2024’ün ilk haftasında, haber ve sosyal medya paylaşımlarından oluşan toplam 688 URL için erişim engeli kararı verildi. 

Bu sayıya 18 kararla ulaşılırken yılın ilk erişim engeli kararı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile ilgili haberler için verildi.

Malatya’da düzenlenen “Fikir Sofrası” isimli etkinlikte Yılmaz ve iş insanlarını ağırlayan Ahmet Turan Arslan isimli kişinin cinsel tacizden ceza aldığıyla ilgili 11 haber, Arslan'ın talebiyle erişime engellendi. Karar, 2 Ocak ‘ta İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verildi.

Seyhan Avşar’ın "Türk Escobar" lakaplı Urfi Çetinkaya'nın tahliye edilmek için Adalet Bakan Yardımcısı ve Adli Tıp Kurumu Başkanı ile temasa geçmeye çalıştığı iddiasıyla ilgili haberi de yılın ilk haftasında engellenen haberler arasında yer aldı. Erişim engeli sürecinde ise hareketli günler yaşandı. Zira Avşar, Twitter hesabından paylaştığı bir kararla, haberinin erişime engellendiğini duyurmuş ancak daha sonra bu kararın sahte olduğunu ortaya çıkardığını ifade etti. O karar sahte olsa da söz konusu haber, 3 Ocak’ta İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliğince verilen gerçek bir kararla erişime engellendi. Bunun üzerine Avşar ifadeye çağrıldı ve yurt dışı çıkış yaşağı şeklindeki adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Haberler ve sosyal medya paylaşımları el ele

Engellenen 688 URL’in 328’i internet sitelerinde yer alan haberlerden, 360’ı ise sosyal medya paylaşımlarından oluştu.

İlk dört günde 52, beşinci günde 426 URL engellendi

Yılın ilk dört günü erişim engeli konusunda sakin geçse de beşinci günde zirve yaşandı. Zira 1-4 Ocak tarihleri arasında erişim engeli emri verilen toplam URL sayısı 52 ile sınırlı kalırken sadece 5 Ocak’ta erişim engeli getirilen URL sayısı ise 426 oldu.

Bu 426 URL’in 303’ü, kripto para borsası Tomya'nın sahibi Yavuz Usta ile şirketin eski danışmanı ekonomist Ece Pulaş’ın forex dolandırıcılığı iddiasıyla tutuklandığını ele alan haber ve sosyal medya paylaşımlarından oluştu.

Ankara 9. Sulh Ceza, en çok URL engelleyen hakimlik oldu

Bu 688 URL’nin hangi hakimlikler tarafından erişime engellendiğine ve sayılarına göre dağılımına bakıldığında ise ilk sırada Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliği (SCH) yer aldı. Ankara 9. SCH, yılın ilk haftasında iki farklı kararla 230 URL için erişim engeli kararı verdi. 

Onun ardından ise 123 ile Kemaliye SCH geldi. Hakimlik, bu sayıya dört farklı kararla ulaştı.

Diğer hakimlikler ise engelledikleri URL sayısına tek kararlarla ulaştı.

vioOO insert title here

En çok şirketler ile AKP’ye yakın kişi ve/veya organizasyonlar hakkındaki haberler engellendi

Erişim engeli getirilen haber ve sosyal medya paylaşımlarının konusu incelendiğinde ise ilk sırada şirketler yer aldı. Şirketleri konu edinen 323 haber ve sosyal medya paylaşımı hakkında erişim engeli kararı verildi.

Şirketlerin ardından ise Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) yakın olan kişi ve/veya organizasyonları konu edinen haber ve sosyal medya paylaşımları geldi. Bu konudaki 235 haber ve sosyal medya paylaşımına erişim engeli getirildi.

Üçüncü sırada kamu görevlileri yer alırken son sırada ise “Diğer” kategorisi yer aldı.

Diğer kategorisinde, Adana'da iki sanığa “FETÖ” davasından hapis cezası verildiği, sosyal medyada Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan Mustafa Atmaca'nın serbest bırakıldığı ve İBB'de çalışan görme engelli bir yurttaşın Dünya Engelliler Günü'nde attığı tweet nedeniyle mobbinge maruz kalıp istifaya zorlandığı iddiasıyla ilgili haberler yer aldı.

erisim engeli sansur internet sansuru 2024